Direct naar artikelinhoud

Londen houdt vast aan Gibraltar

De Britse premier Theresa May heeft gisteren herhaald dat Groot-Brittannië Gibraltar zal blijven steunen, nu het land deze week de brexit in gang zette.

Downing Street meldde dat Theresa May Fabian Picardo, regeringsleider in Gibraltar, aan de lijn had. "Ze heeft onze al lang bestaande stelling herhaald dat het Verenigd Koninkrijk standvastig geëngageerd blijft om Gibraltar, het volk en de economie te steunen."

In het gesprek zei May ook dat de Gibraltarezen nooit "onder de soevereiniteit van een ander land zullen komen, tegen hun vrij en democratisch uitgesproken wensen in".

Tussen Groot-Brittannië en Spanje wordt al eeuwen geruzied over Gibraltar, een stuk rots van zowat 6,7 vierkante kilometer dat grenst aan het zuiden van Spanje. Na het referendum over de brexit kwamen weer vragen over welke status Gibraltar zal krijgen.

Uit de onderhandelingsnota van de 27 overblijvende EU-lidstaten bleek vrijdag dat Spanje het licht op groen moet zetten voor Europees-Britse akkoorden na de brexit ook in de Britse enclave van toepassing zullen kunnen worden. Daarop kwam scherpe kritiek uit Londen.