Direct naar artikelinhoud

Nieuwe app moet depressie voorspellen

Net voor iemand in een depressie 'valt', is het patroon van dagelijkse emoties al veranderd. Psychologen ontdekten een manier om dat risico te herkennen. Een depressie-preventie-app wordt zo realistisch.

Hoewel bijna een op de zes mensen een keer in zijn of haar leven wordt geveld door depressie, is de ziekte nauwelijks te voorspellen. Een systeem dat geregeld je emoties meet, kan helpen, zo toont onderzoek in wetenschappelijk blad PNAS. Onderzoekers van Nederlandse en Amerikaanse universiteiten vonden bewijs voor een waarschuwingssignaal dat in een app past.

Een week lang gaven 535 emotioneel gezonde en 93 depressieve vrijwilligers tot tien keer per dag een elektronische score aan vier aspecten van hun stemming: opgewekt, tevreden, verdrietig en bang. Daarop werden ze een jaar gevolgd.

De kansen op latere depressie bleken verrassend goed af te leiden uit de emotionele fluctuaties tijdens de proefweek. Trager herstellen van negatieve gebeurtenissen blijkt te voorspellen dat je een kantelpunt nadert.

De studie past binnen een trend om depressies te beschouwen als een netwerkprobleem. Factoren grijpen op elkaar in, zoals lusteloosheid, slaap en privégebeurtenissen. En één verandering op één front kan een kentering in gang zetten.

Hoofdonderzoeker Ingrid van de Leemput van de Universiteit Wageningen vergelijkt het met een deinend schip. "Zolang het zwaartepunt laag zit, blijft de boot ook na een windvlaag rechtop. Wanneer het zwaartepunt te hoog komt te liggen, raakt de boot uit evenwicht en rolt ze verder van links naar rechts, om uiteindelijk om te slaan. Gezonde mensen verwerken gebeurtenissen behoorlijk vlot. Maar mensen die tegen een depressie aan zitten, blijven langer hangen in hun emoties. Ze blijven bijvoorbeeld langer verdrietig na een vervelend telefoongesprek met de schoonmoeder."

Maar het goede nieuws is nu dat er ook een feedbackloop in de tegenovergestelde richting kan ontstaan. "Het is denkbaar dat je hiermee in de toekomst je gemoedstoestand kunt monitoren, met een app die je een waarschuwing geeft wanneer je veerkracht daalt", zegt Van de Leemput.