Direct naar artikelinhoud

Vastberaden op de barricaden

Met paraplu's, caravans of zandzakjes: overal ter wereld werpen burgers barricaden op met spullen die ze in de buurt samenrapen. Het resultaat is een collectie van divers allooi, de ene al wat indrukwekkender dan de andere.

In Venezuela houden ze het bij een bescheiden muurtje van rotsblokken, maar schijn bedriegt. De Venezolanen protesteren al dagen tegen de vermeende coup van president Nicolas Maduro. Bij de confrontatie kwam een 19-jarige jongeman om.

Een gebrek aan creativiteit kun je de Belgische boeren nooit verwijten. Als zij naar Brussel trekken, gaat hun komst doorgaans niet onopgemerkt voorbij. Ook niet in 2015, toen de boeren een caravan vermomden als koe en inzetten als barricade.

In Frankrijk wordt bij een staking aan de gebouwen van Alcatel-Lucent in Orvault een schuilhutje voor een 'bewaker' opgezet.

Dat het niet altijd serieus moet zijn, bewijst ook de gigantische smiley op een wegblokkade die in 2012 werd opgeworpen aan het Tahrirplein in Caïro. Zo ook in 2014 in Hongkong. Of wat dacht u van een barricade van paraplu's?

Caracas