Direct naar artikelinhoud

Johan vs. Johan: Vande Lanotte klaagt Van Overtveldt aan

Sp.a trekt naar de Raad van State tegen de nieuwe richtlijn voor regularisatie van zwart geld. Daarmee start Johan Vande Lanotte een juridische strijd met financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).

Een terugkeer naar het ancien régime, zo noemt Vande Lanotte de situatie. De voorbije maanden hield hij zich bewust in de luwte. Wie lange tijd in de regering heeft gezeten, kruipt niet meteen op de oppositiebanken. Dat getuigt volgens velen van weinig politiek fatsoen. Maar nu vindt Vande Lanotte het een beetje te veel.

Zijn probleem: de nieuwe richtlijn voor de regularisatie van zwart geld. Hoewel de laatste regularisatieronde officieel eind 2013 is afgelopen, organiseert de fiscus ook vandaag nog regularisaties. Door alle heisa rond de Leaks-schandalen zijn er nog altijd mensen, laatkomers, die met zwart geld naar hun belastingcontroleur trekken om een regeling te treffen.

Om ervoor te zorgen dat zij overal dezelfde belastingtarieven krijgen, heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een nieuwe richtlijn opgesteld. Die moet volgens financiënminister Van Overtveldt voorkomen dat mensen bij elk belastingkantoor langsgaan, op zoek naar de voordeligste voorwaarden.

Maar dit klopt volgens Vande Lanotte niet. Hij dient samen met partijgenoten Karin Temmerman en Peter Vanvelthoven een annulatieberoep in tegen de richtlijn bij de Raad van State. "De boetetarieven van de richtlijn zijn systematisch lager dan de wettelijke tarieven.

"In sommige gevallen komt de richtlijn neer op een korting van 40 tot 45 procent. We zitten dus terug voor de Franse Revolutie, voor 1789. Waarbij de koning, of de administratie in dit geval, zelf kan beslissen wie hoeveel belastingen betaalt, en wie wat minder moet ophoesten."

Binnen een jaar

De uitspraak van de Raad van State wordt pas binnen een jaar verwacht. Maar sp.a waarschuwt dat als ze gelijk krijgt, iedereen die een overeenkomst sloot op basis van de richtlijn die deal zal zien vervallen.

Van Overtveldt maakt zich alvast weinig zorgen dat het zover komt. Via zijn woordvoerder Ferry Comhair laat hij weten dat de argumentering van Vande Lanotte fout is. Niet alle laatkomers hebben immers fraude gepleegd. Er kan bijvoorbeeld ook een laattijdige aangifte binnenkomen door een overlijden.

"De lagere tarieven waarover Vande Lanotte spreekt zijn alleen van toepassing op deze dossiers. Mensen die echt hebben gefraudeerd met zwart geld worden altijd beboet volgens de wettelijke tarieven", klinkt het. "En die worden vaak ook strafrechtelijk vervolgd." Iets wat bij fiscale regularisaties niet gebeurt.