Direct naar artikelinhoud

Proces tegen Amerikaanse ‘spionnen’ van start in Iran

Het proces tegen de twee Amerikaanse toeristen die in Iran beschuldigd worden van spionage is van start gegaan. Dat meldt het Iraanse persagentschap Fars. Het tweetal riskeert de doodstraf.

Shane Bauer (28) en Josh Fattal (28) werden in juli 2009 samen met hun landgenote Sarah Shourd (32) opgepakt, nadat ze naar verluidt een niet-aangeduide grensovergang waren overgestoken terwijl ze door de Iraakse regio Koerdistan trokken. Naar eigen zeggen waren ze hoegenaamd niet van plan om naar Iran te gaan en zijn ze daar per ongeluk beland. De Iraanse overheid heeft dit echter telkens van de hand gewezen en hen verdacht van spionage.

Sarah Shourd werd in september vorig jaar om gezondheidsredenen vrijgelaten, na een borgsom van 500.000 dollar (ongeveer 370.000 euro) te hebben betaald. Ze ging weer naar de VS en weigerde later naar Iran terug te keren voor het proces, waarvan de start oorspronkelijk voor november voorzien was.

Volgens de openbare aanklager in Teheran zijn de verdachten geen toeristen, maar journalisten die voor pro-Israëlische websites werken, wat zij evenwel ontkennen. Ze werden vorig jaar aangehouden toen ze zich in de noord-Iraakse bergstreek Khormal bevonden en hoegenaamd niet wisten dat ze eigenlijk in Iran waren. Justitie in Teheran verwerpt dit evenwel en zegt dat ze illegaal de grens overstaken om aan spionage te doen.

Daar staat tegenover dat twee Iraakse getuigen onlangs in het Amerikaanse magazine The Nation hebben verklaard dat het gewapende en geüniformeerde Iraanse grenswachten waren die de grens met Irak overstaken om de Amerikanen daar aan te houden. Meer dan drie jaar na hun aanhouding zitten de twee mannen nog altijd in de Evingevangenis in Teheran.

VS-president Obama heeft destijds de vrijlating van Shourd begroet en hoopt nu dat Teheran begrip zal tonen en de twee mannen eveneens loslaat. De families van de drie blijven de onschuld van de verdachten volhouden.

Tussen de Verenigde Staten en Iran bestaan geen diplomatieke betrekkingen en de Amerikaanse belangen in Iran worden waargenomen door Zwitserland. Teheran heeft tot nu toe aan de Zwitserse ambassadeur evenwel geen toestemming gegeven om het proces tegen de twee te mogen bijwonen. (DPA/AFP)