Direct naar artikelinhoud

Chef helikopterpolitie: ‘Mij valt niets te verwijten’

Herman Perdu, de topman van de dienst Luchtsteun van de federale politie, zegt dat hij niets te verbergen heeft nadat fraudespeurders zijn politiekwartier donderdag binnenstebuiten hebben gekeerd (DM 28/01). Perdu werd ook meegenomen voor verhoor. ‘Ik weet ook niet waarom.’

De dienst Luchtsteun van de federale politie vierde gisteren feest, want in hun uitvalsbasis in Melsbroek stond namelijk de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op de agenda. Al werd het door de urenlange huiszoeking van donderdag een feestje in mineur. “Was me dat een cinema”, zegt hoofdcommissaris Perdu over het nazinderende bezoek van de ruim dertig fraudespeurders. “Opeens stonden al die mannen hier. En waarom? Als ze iets wilden weten, konden ze me dat evengoed gevraagd hebben over de telefoon. Ik heb niets te verbergen.”

Perdu zegt dat er geen sprake is van corruptie binnen de dienst die hij zestien jaar geleden uit de grond stampte. “Alle aankopen passeren via de aankoopdienst van de federale politie. Wat zouden wij dan kunnen sjoemelen? Larie. Ik denk dat sommige mensen ons het succes niet gunnen en uit jaloezie naar het gerecht zijn gestapt met een lasterverhaaltje.” Ook dat hij de politiehelikopter ‘misbruikt’ zou hebben om onder andere in de vliegclub van het Limburgse Zwartberg een koffie te gaan drinken, doet hij af als nonsens. “We proberen inderdaad zo vaak mogelijk te vliegen met onze drie toestellen. Maar betekent dat dat ik geen koffie mag drinken als we geland zijn? Neen toch?”

Ondanks de bedrukte sfeer in de eenheid moest er gisteren ook worden gewerkt. “We hebben sinds vanochtend al drie scrambles voor vermiste personen achter de rug. Wist je overigens dat onze dienst vorig jaar 21 vermiste personen terugvond? We zijn daar trots op. Maar tja, dat is allemaal weggeveegd door dat opgeblazen onderzoek.”

Het parket van Brussel wilde gisteren enkel kwijt dat Perdu en een ondergeschikte mochten beschikken na een ondervraging bij de politie. Ze werden niet voorgeleid bij onderzoeksrechter Jeroen Burm. Het parket van Brussel beklemtoont dat het onderzoek naar corruptie en belangenvermenging in de politiedienst wordt voortgezet. Intussen blijft Herman Perdu gewoon voortwerken. “Waarom ook niet? Ik ben onschuldig.” (BJM)