Direct naar artikelinhoud

Alleen Elvis toont Wouter Vandenhaute zoals u hem nog nooit zag

Wouter Vandenhaute zit vanavond bij Thomas Vanderveken op de sofa in het praatprogramma Alleen Elvis blijft bestaan. Een unicum, want sinds Vandenhaute gedelegeerd bestuurder van De Vijver Media werd, nam zijn publieke stilzwijgen legendarische proporties aan.

Wouter Vandenhaute moet zowat de meest gevraagde interviewee van Vlaanderen zijn. Maar als grote baas van De Vijver Media opereert het voormalige schermgezicht liever van achter de schermen. De laatste keer dat een journalist hem een interview wist te ontfutselen, mocht die het gelijk ook uitzweten tijdens een beklimming van de Superbagnères, een legendarische col uit de Tour de France.

Tijdens zijn veelzijdige culturele mediaparcours klom Vandenhoute van sportjournalist van de toenmalige BRT op tot een van de belangrijkste mediabazen van dit land. Onder zijn hoede bevinden zich onder andere het mee door hem opgerichte productiehuis Woestijnvis, en de televisienetten Vier en Vijf. Daarnaast richtte hij als fervent wielerliefhebber ook Flanders Classics op en vond hij nog de tijd om restauranteigenaar te worden.

Kortom: een gast die al langer op het verlanglijstje van Thomas Vanderveken stond. "We hebben Vandenhaute al een tijdje terug vriendelijk te gast gevraagd. Na lang nadenken heeft hij uiteindelijk toegezegd omwille van ons format. Alleen Elvis is er niet op uit die ene pittige anekdote te ontfutselen. Het gaat erom in anderhalf uur tijd een zo algemeen en eerlijk mogelijk beeld van onze gasten te schetsen. Zo willen we nu een inkijk bieden in de denkwijze en levensvisie van Vandenhaute", vertelt presentator en interviewer Vanderveken.

Dat Vanderhaute normaal liever niet in de schijnwerpers treedt, heeft alles te maken met de langetermijnvisie waarmee hij De Vijver Media runt. Een visie die hem overigens geen windeieren legde. Terwijl velen het einde van Vier al voorspelden bij de oprichting zo'n dikke twee jaar geleden, dacht Vandenhaute op langere termijn. En zo loodst hij de zender nu haar derde najaar in met ongeziene kijkcijfers voor succesformat De slimste mens.

"Wouter Vandenhaute ontvangt ontzettend veel media-aanvragen waar hij eigenlijk op in zou willen gaan, maar we moeten consequent zijn. We zeggen enkel toe wanneer het gesprek voldoende tijd, ruimte en nuance zal krijgen. De aanleiding van een gesprek in Alleen Elvis is nooit de waan van de dag. Als de kijker na anderhalf uur kan zeggen: dit is Wouter Vandenhaute, zijn we in ons opzet geslaagd", legt Kristof Demasure, woordvoerder van De Vijver Media, Vandenhautes deelname uit.

Hoe heeft Vanderveken zich voorbereid op een gesprek met de meest onbereikbare man uit de Vlaamse media? "Ik heb me een week lang volledig ondergedompeld in het leven en de figuur van Wouter Vandenhaute. Alles wat er te lezen en bekijken viel over de man heb ik tot me genomen. Op de redactie hebben we de door hem gekozen beeldfragmenten uitvoerig besproken. Die fragmenten vormen de enige niet-gescripte aanwijzingen voor ons gesprek."

Zoals in elke aflevering van Alleen Elvis wordt het gesprek opgebouwd rond negen beeldfragmenten, op voorhand door de gast gekozen, en drie 'vraagtekens', beeldfragmenten gekozen door de redactie. Naast de te verwachten historische hoogtepunten uit de sportjournalistiek, mogen we ons ook verwachten aan verrassende ontdekkingen uit Vandenhautes jonge jaren. Zo koos hij bijvoorbeeld voor een fragment van Urbanus' 'Bakske vol met stro'. Het controversiële kerstnummer veroorzaakte destijds een ware schokgolf in het katholieke Vlaanderen van de late jaren 70, én is toevallig ook een van Vedervekens persoonlijke favorieten. Geen heilige boontjes dus, vanavond in Alleen Elvis blijft bestaan.