Direct naar artikelinhoud

'Verplicht te winnen tegen Standard'

Anderlecht heeft de hold-up van Arsenal bijna verteerd en richt zich naar de Belgische Clásico van zondag. Die blijft ondanks de moeilijke seizoenstart van Standard erg geladen. Coach Hasi laat er geen twijfel over bestaan: 'We moéten winnen.'

Besnik Hasi was ontgoocheld na de nederlaag in de Champions League, maar hij wil niet blijven stilstaan bij wat voorbij is. "We hebben een fantastische prestatie geleverd tegen Arsenal. Eenmaal de ontgoocheling om het resultaat weg is, moet die prestatie ons vertrouwen geven voor de match van zondag. We hebben twee keer op rij gelijk gespeeld, we hebben te veel laten liggen. Daar moeten we zondag wat aan doen."

Hasi zag Standard donderdag een punt pakken tegen Sevilla. "Zelf heb ik op tv gekeken. Naar daar gaan en mijn auto tussen die van de supporters van Standard parkeren, is te gevaarlijk voor mij. Zoals het daar nu gaat, zou ik het best begrijpen als de reactie van die supporters zou zijn: 'Wat doet die Anderlechtcoach hier?' Standard speelde minder offensief dan normaal. Ze bouwden meer zekerheid in en speculeerden op de counter en de stilstaande fasen, om dan op kracht iets te doen. Ik denk dat ze dat ook tegen ons gaan doen. In het verleden gingen we vaak mee in hun fysieke slag, maar als ik mijn spelers nu zie, zijn we daar te klein voor. We zullen het voetballend moeten doen."

Dat Standard pas elfde staat, met elf punten achterstand, vindt Hasi geen punt. "Het moment is altijd goed om ze te pakken, want Standard is een concurrent."

Voor Steven Defour is de wedstrijd tegen Standard misschien nog het meest geladen. "Maar daar maak ik me geen zorgen om", zegt Hasi. "Toen hij zijn eerste wedstrijd voor ons speelde, werd daar ook bazaar over gemaakt, maar hij is daar goed mee omgegaan. Steven is een prof. Ik begrijp wel dat hij en Cyriac zeggen dat ze niet zullen juichen als ze scoren. Dat vind ik normaal. Liever dat dan dat ze de clown uithangen. (lacht) En als ze scoren, ben ik daarmee al tevreden."

Belangrijk speler

Hasi is bijzonder tevreden over de prestatie van Cyriac tegen Arsenal en laat hem allicht ook zondag starten. Mogelijk wordt hij gekoppeld aan Mitrovic, die in een thuismatch tegen Standard nuttiger kan zijn dan tegen Arsenal. "Daar heb je een punt", zegt Hasi. "Maar hij moet wel top zijn en dat was hij de laatste tijd niet. Het onderzoek naar de schildklier heeft niets aangegeven, hij heeft zich wellicht wat laten gaan. Mitrovic beseft dat hij er wat aan moet doen en is daarmee bezig, samen met ons en de voedingsspecialiste. Hij heeft ook al wat gewicht verloren, maar te veel verliezen in korte tijd zoals vóór het seizoen is ook niet goed. We willen hem zo snel mogelijk weer op niveau krijgen en dat wil hij zelf ook. Net als Suárez weet hij dat hij voor mij een heel belangrijke speler blijft."

Anderlecht-Standard, zondag om 18u, live op Sporting Telenet en Proximus

'Bij Mitrovic heeft het onderzoek naar de schildklier niets aangegeven. Hij heeft zich wellicht wat laten gaan. Hij beseft dat

hij er iets aan moet doen', zegt Hasi.