Direct naar artikelinhoud

Brussels Airlines-voorzitter Davignon: 'Onze toekomst is niet in gevaar'

De verliezen bij Brussels Airlines lopen makkelijk op tot 70 miljoen euro, maar volgens Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur, is dat nog geen reden tot paniek.

"De olieprijs is gestegen, en ook lokale problemen en meningsverschillen met onze bestemmingen in Afrika hebben veel geld gekost. Onze doelstellingen in verband met het verhogen van ons marktaandeel en het aantal passagiers hebben we wel gehaald."

Toch is er onrust, onder meer bij het personeel.

"De inkomsten zijn beter, maar de kosten liggen hoger. Daarom moeten we maatregelen nemen. Maar de cijfers brengen de maatschappij niet in gevaar, en al de rest is speculatie. De situatie kan keren, en we hebben de capaciteit om dat te doen."

Ook met een economische

crisis voor de deur?

"Als het zover komt, zullen we ons aanpassen."

En wat met het Koronga-project, waarbij Brussels Airlines als partner een Congolese luchtvaartmaatschappij uit de grond probeert te stampen? Dat heeft al veel geld gekost, maar resultaat is er nog niet. Vreest u daarvoor?

"Nee. Duidelijker kan ik niet zijn."

Brussels Airlines is voor overleven afhankelijk van Lufthansa, dat mogelijk volgend jaar de groep overneemt. Doet ze dat niet, dan ziet de toekomst er zwart uit.

"Ik kan alleen maar praten over wat ik zie, en ik zie een hele goede samenwerking met Lufthansa. Daarom is er volgens mij geen enkele reden om aan te nemen dat Lufthansa zich nu zou terugtrekken."