Bourgeois aanvaardt excuses van Turkse ambassadeur

De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de excuses aanvaard van de de Turkse ambassadeur in België, Mehmet Hakan Olcay. De ambassadeur had zijn excuses aangeboden voor de uitspraken van de woordvoerder van de ambassade in verband met de Gülen-beweging.
Ambassadeur Mehmet Hakan Olcay

Buitenlandse Zaken had de ambassadeur op het matje geroepen na de uitspraken van woordvoerder Veysel Filiz in de pers en op sociale media. Filiz had in De Gazet van Antwerpen gezegd dat er Vlaamse organisaties zijn die de Gülen-beweging steunen, die volgens het Turkse bewind achter de mislukte staatsgreep zou zitten. Ook de Vlaamse regering zou goede banden met die beweging onderhouden.

Minister-president Bourgeois noemde die uitlatingen "onaanvaardbaar" en "te gek voor woorden". Diplomatiek personeel hoort zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden, zo luidde het.

Nu heeft de ambassadeur zich dus verontschuldigd voor het gedrag van de woordvoerder en Bourgeois heeft die excuses aanvaard. Hij heeft ook aan de ambassadeur gevraagd om "de gemoederen in Vlaanderen te bedaren en erover te waken dat het Turkse conflict niet geïmporteerd wordt naar Vlaanderen".

Buitenlandse Zaken

Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al gezegd dat ambassadeur Mehmet Hakan Olcay beloofd had contact op te nemen met Bourgeois en hem zijn excuses aan te zullen bieden.

De ambassadeur had drie kwartier lang een onderhoud met de directeur-generaal bilaterale zaken van Buitenlandse Zaken. "De ambassadeur zal de Vlaamse minister-president contacteren om hem zijn excuses aan te bieden", zo had Reynders gezegd aan het persagentschap Belga. De ambassadeur heeft zijn medewerkers ook schriftelijk en mondeling tot de orde geroepen om niet langer dergelijke uitlatingen te doen, zo zei Reynders nog.

Meest gelezen