Direct naar artikelinhoud

Uplace teruggefloten (bis)

Uplace, het reusachtige winkelcomplex dat onder de brug van Vilvoorde in Machelen moet verrijzen, lijkt verder weg dan ooit. Uplace krijgt opnieuw een ongunstig advies van de administratie Leefmilieu. Dat blijkt uit een document dat De Morgen kon inkijken.

Het dossier van shoppingcenter Uplace zit volledig in de knoop. In een advies aan de Vlaamse Milieuvergunningscommissie maakt de administratie Leefmilieu brandhout van de milieustudie die de Vlaamse overheid liet uitvoeren. "De impact op de luchtkwaliteit wordt onderschat", schrijven de experts. Ze waarschuwen voor "potentieel gevaarlijke effecten voor het milieu en de gezondheid van de mens".

De milieuvergunning van de Vlaamse regering werd eerder dit jaar geschorst en vernietigd door de Raad van State. In juli vroeg Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) daarom opnieuw een advies aan. Op 14 augustus maakte Bob Nieuwejaers, het hoofd van de afdeling 'Lucht, Hinder, Risicobeheer en Milieu en Gezondheid', zijn ongunstige advies over.

Uplace is het megaproject van ondernemer Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge. Verhaeghe wil in Machelen een winkelcentrum van 200.000 vierkante meter neerpoten, het grootste shoppingcomplex van België. Maar volgens tegenstanders zou dat een ramp zijn voor de leefbaarheid en de mobiliteit in de omgeving. In 2011 weigerde de provincie Vlaams-Brabant een milieuvergunning toe te kennen aan Uplace. Schauvliege besloot in 2012 om die beslissing te overrulen en toch een vergunning te verlenen. Daarop volgde de procedure voor de Raad van State.

Dit betekent nog niet het einde van Uplace. De Vlaamse Milieuvergunningscommissie moet haar definitieve oordeel nog formuleren. Daarvoor worden ook nog andere adviezen ingewonnen. Daarna ligt de bal weer in het kamp van Schauvliege. Zij kan de raad van de administratie in de wind slaan, maar dat ligt niet voor de hand. Zo opent ze opnieuw de deur naar een procedureslag. Schauvliege wenst voorlopig niet te reageren. "Het dossier is nog in behandeling", klinkt het op haar kabinet. Ook Uplace wil geen uitspraken doen over de lopende procedure.

Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) vindt dat de regering-Bourgeois haar Uplace-plannen moet opbergen. "In het regeerakkoord staat dat de regering vertrouwen moet hebben in de expertise en objectiviteit van haar administratie. Ofwel volgt ze haar eigen principes, ofwel behandelt ze dit dossier in achterkamers en keurt ze Uplace goed. Dat zou niet alleen slecht nieuws zijn voor de kmo's, maar ook voor het verkeer en de luchtkwaliteit", aldus het oppositielid.>>9