Direct naar artikelinhoud

Vredegerechten krijgen meer camera’s en alarmknoppen

Na de dodelijke schietpartij van donderdag overweegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) kleine ingrepen om de veiligheid in de vredegerechten te verhogen. Op vraag van de vrederechters, die vasthouden aan het nabijheidsaspect van hun beroep, blijven de ingrepen minimaal.

Vrederechters vragen dat minister van Justitie extra beveiliging minimaal houdt

De Clerck is van plan te investeren in onthaal en begeleiding. Daarnaast komen er meer toezichtcamera’s en alarmknoppen. Na een bevraging bij alle vrederechters komt de werkgroep binnen een aantal weken opnieuw samen om te beslissen over definitieve maatregelen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck pleegde gisteren overleg met de Regie der Gebouwen, de Hoge Raad voor Justitie en het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters (KVVP). De vrederechters vroegen expliciet niet te raken aan de nabijheidsjustitie die ze beoefenen. Ze benadrukten dat ze slechts sporadisch met geweld te maken krijgen.

“Het is niet omdat er een abominabele daad is gesteld dat wij nu ook moeten doorslaan”, verduidelijkt Vincent Bertouille, nationale secretaris van de KVVP. “We willen te velde blijven en niet in een versterkte burcht gaan zetelen.” Bertouille roept op tot nuchterheid. “We moeten nu niet alles gaan afstemmen op één uitzonderlijk geval.” Volgens Bertouille is veiligheid niet eens een ‘toptienprobleem’. “We zitten meer in met het lot van de rechtzoekende dan met onze eigen veiligheid. Dat zeg ik niet alleen, zo denken de meeste collega’s. We moeten zien wat we praktisch voor elk vredegerecht kunnen doen. Maar in de eerste plaats moeten we toegankelijk blijven.”

Nadat hij donderdag poneerde zich niet te willen verschansen in een vergrendelde samenleving, stelt justitieminister De Clerck nu toch voor de veiligheid van vredegerechten te verhogen met camera’s en alarmknoppen. De onlangs gebouwde zittingzalen zijn al uitgerust met een dergelijk veiligheidssysteem, meer zalen moeten volgen.

“De alarmknoppen zijn er al een paar jaren”, bevestigt Lieselot Bleyenberg, woordvoerster van De Clerck. “Ongeveer in een kwart van de vredegerechten. Er zijn ook onderzoeksrechters en jeugdrechters die zo’n knop in hun bureau hebben waarmee ze de lokale politie kunnen oproepen.” Maar tot nog toe werd geen enkele knop al ingedrukt.

Justitie wil ook investeren in onthaal en begeleiding van bezoekers in vredegerechten. “Geen doorgedreven identiteitscontrole”, zo klinkt het. “Maar een betere doorstroming van de bezoekers.” Vrederechter Bertouille: “Mensen weten de weg vaak niet en moeten duidelijk worden gemaakt waarom ze moeten wachten. Ze hebben ook niet altijd de juiste papieren bij. Correcte voorlichting kan frustraties daarover wegnemen. Het vermijdt ook dat bezoekers eventueel moeten terugkomen.”

Bertouille zegt geen mirakels te verwachten. “De extra maatregelen moeten haalbaar blijven. Ik wil niet gaan naar een korps van extra politiemannen die alleen maar dienen om de in- en uitgang van de vredegerechten te bewaken. Of overal wapendetectie, stel je voor. In een klimaat van besparingen lijkt me dat geen goed idee.”

De voorbije jaren is de druk op vrederechters toegenomen, bevestigt Bertouille. “De laatste negen jaar hebben ze de helft meer zaken gekregen. En die worden er niet gemakkelijker op. Vooral naarmate de sociale situatie van mensen slechter is, wordt het meer gespannen. En net die sociale gevallen zien we steeds vaker opduiken. Ik heb echt de indruk dat mensen met lage inkomens almaar minder krijgen. Duizend euro inkomen per maand en tienduizend euro schuld, begin er maar eens aan.”

De deelnemers aan het overleg zullen nu hun achterban ondervragen over de specifieke noden. “We gaan een mail sturen naar alle vrederechters en vragen wat hun voorstellen zijn”, zegt Vincent Bertouille. Binnen een aantal weken komt de werkgroep opnieuw samen en zal worden beslist welke maatregelen er definitief komen.

Jacques Mahieu>19