Direct naar artikelinhoud

BBC haalt zich volkswoede op de hals

Hoewel de crisis ook sporen nalaat bij de BBC, heeft de Britse omroep beslist om kosten noch moeite te sparen voor de registratie van het Glastonbury festival in Engeland. Vanuit cultureel standpunt is die beslissing uiteraard lovenswaardig, alleen lijkt ze op een verkeerd ogenblik te komen.

Directeur-Generaal Mark Thompson van de BBC kondigde immers pas aan dat hij zeshonderd miljoen pond wilde besparen. Die uitspraak deed hij om de bevolking en de politieke wereld te paaien, nadat er steeds luidere kritiek rees over de manier waarop het jaarlijkse budget van de zender wordt beheerd in crisistijd.

Minister Philip Davies van de Tory-partij liet zijn ongenoegen intussen al blijken: “De BBC bewijst hiermee dat ze nog even opgeblazen als vroeger is. Het wordt tijd dat de zender in de échte wereld gaat leven, zoals de rest van de hardwerkende mensen.”

Ook de onlangs herkozen voorzitter van het Cultuur, Media en Sportcomité liet weten dat er “efficiëntere maatregelen moeten getroffen worden en de zaak nader zou besproken worden.”

Vorig jaar stuurde de openbare omroep overigens evenveel werknemers naar het festival: goed voor 27 televisie-en radio-presentatoren, een 68-koppige redactie en 160 technici, naast 18 personeelsleden die werken op de interactieve content en nog eens 130 aannemers die zorgen voor technische ondersteuning en veiligheid. Toen kostte de hele onderneming anderhalf miljoen pond, terwijl “slechts” iets minder dan een miljoen kijkers afstemmen op de uitzending. Dat is een fractie van de kijkcijfers voor Wimbledon, de Olympische Spelen of de World Cup. Een woordvoerster van de zender liet al weten “dat iedereen moet onthouden dat Glastonbury behoort tot het culturele patrimonium van Engeland.”

(GVA)