Direct naar artikelinhoud

Blokker dumpt nu ook Bart Smit en Leen Bakker

Blokker blijft snijden in winkels en personeel. De holding wil alleen nog op de Blokker-winkels zelf focussen. Zusterwinkels als Leen Bakker en Bart Smit worden verkocht. Ruim 1.900 jobs staan op de tocht, waarvan ongeveer 300 in België.

Het gaat niet goed met Blokker. De winkelketen werd 31 jaar geleden opgericht en groeide uit tot een gigaconcern. Blokker Holding werd het moederbedrijf van de ketens Leen Bakker, Xenos, Big Bazar, Intertoys, Bart Smit, ToysXL en Maxi Toys. Ook in België werd het een grote speler, met bijna 200 winkels. Daar komt nu een einde aan.

Mede door de forse concurrentie van webwinkels gaan de zaken fors achteruit. Het bedrijf maakte de voorbije twee jaar tientallen miljoenen verlies. Een eerste herstructurering werd vorig jaar al op poten gezet: tal van Blokkers zouden de deuren sluiten. In België: 63 van de 190 winkels. De Holding doet daar nu nog een schepje bovenop. Het stoot binnenkort al haar zusterketens af. Enkel de Blokker-winkels zelf blijven behouden.

Voor ons land betekent deze herstructurering het einde van 48 Bart Smit-speelgoedwinkels, 62 Leen Bakker-vestigingen en enkele vestigingen van Intertoys en lowcostketen Big Bazar.

Bang afwachten

Ook voor het personeel is het een harde klap. In totaal staan er 1.900 jobs op de tocht. In ons land verliezen minstens 302 mensen hun job: de werknemers van de Blokker-filialen die binnenkort sluiten. Wat er met het personeel van Leen Bakker, Bart Smit en de andere satellieten gebeurt, is nog niet duidelijk. Blokker Holding wil de dochterwinkels integraal verkopen, inclusief personeel dus. Al wordt zoiets natuurlijk onderhandeld met de potentiële kopers. Het zijn dus bange dagen voor het personeel uit die winkels.

Blokker gaat diep snijden, met andere woorden. Dat is ook nodig, denkt Stefan Van Rompaey van het vakblad Retail Detail. "Blokker heeft te lang vastgehouden aan de oude werkwijze. Er was weinig evolutie in de online en de fysieke winkels of in het assortiment. Het was lange tijd too little, too late. Nu is het een héél grote operatie, Blokker heeft dat nodig. Al is dat geen garantie op succes."

Zo is het niet duidelijk of Blokker zijn zusterwinkels wel vlot kan verkopen. Zeker voor de speelgoedwinkels ligt dat niet voor de hand. "Speelgoed verkoopt maar op enkele momenten per jaar heel goed. Ideaal voor een webwinkel, dus. Bovendien is er in België met Dreamland (Colruyt Group) al een heel grote speler", legt Van Rompaey uit. Voor de Leen Bakker-vestigingen liggen er wel kansen. Zo komt de Deense Jysk-keten naar ons land. Die verkoopt 'alles voor het huis'. "Voor Jysk is dit een unieke kans op expansie", besluit Van Rompaey.