Direct naar artikelinhoud

Hyperloop maakt even tussenstop in rechtszaal

Hyperloop wil passagiers als een soort buizenpost van LA naar San Francisco schieten, maar een juridisch geschil tussen beide oprichters gooit roet in het eten. Aan de basis liggen een te veel betaalde minnares, een strop en een couppoging.

Medeoprichter Brogan BamBrogan verliet twee weken geleden geheel onverwacht het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One. Hij zou het besluit 'om een stap terug te zetten' zelf hebben genomen, zo liet het bedrijf weten.

Nu lijkt het erop dat BamBrogan meer is geduwd dan dat hij uit eigen beweging is opgestapt. Hij en drie anderen in het bedrijf klagen medeoprichter Shervin Pishevar aan voor mismanagement, mishandeling en financieel wangedrag. BamBrogan laat weten dat de huidige top van het bedrijf zich schuldig maakt aan een "autocratische stijl van leiding geven, die bol staat van nepotisme en die het geld van de firma verbrast". Hij zou enkel vertrokken zijn omdat hij "fysiek bedreigd werd en gedegradeerd zou worden".

Intimidatie

Het juridische steekspel richt zich dus op Shervin Pishevar, voorzitter van het uitvoerend bestuur, die het bedrijf Hyperloop One in 2014 samen met BamBrogan oprichtte. Beiden behoren tot de vriendenkring van Elon Musk, de man achter de Tesla-auto, die in 2012 het idee kreeg voor een kruising tussen 'een Concorde, een railgun en airhockey'. Bij Hyperloop wordt een capsule met passagiers door een verschil in luchtdruk met een snelheid van maximaal 1.200 kilometer per uur door een bijna vacuüm getrokken buis gejaagd.

Volgens BamBrogan misbruikt zijn vroegere kompaan zijn positie, door onder meer een hogere vergoeding dan afgesproken toe te kennen aan een externe pr-functionaris, met wie hij daarna een relatie begon. Pishevar zou beleggers ook hebben gedwongen te investeren in Hyperloop One via zijn eigen beleggingsvehikel en zijn eigen broer een hoge functie gegeven hebben.

Toen BamBrogan zich daarover beklaagde, werd hij naar eigen zeggen geïntimideerd. Zo gaan beelden rond afkomstig van een bewakingscamera in het kantoor van Hyperloop One waarop is te zien hoe Pishevars broer Afshin rondloopt met een touw in de vorm van een strop. Die strop vond BamBrogan later terug op zijn bureaustoel. Hyperloop One noemt de aanklacht het uitvloeisel van een mislukte 'machtsgreep' door BamBrogan en drie andere voormalige medewerkers.

Het conflict komt op een beroerd moment. Beleggers hebben rond 100 miljoen dollar gestoken in een onzeker avontuur. Ze zouden daar weleens spijt van kunnen krijgen, nu ze zien hoe de hoofdrolspelers van Hyperloop elkaar met modder besmeuren. Al is een bedrijf waar de co-oprichters een oorlog uitvechten niet per se ten dode opgeschreven: Apple, Facebook en Microsoft beten allemaal door dezelfde zure appel heen.