Direct naar artikelinhoud

Heisa rond nieuwe job van kabinetschef Homans

De kabinetschef van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft een topjob te pakken omdat zijn 'visie het best aansluit bij die van de minister'. Groen is niet te spreken.

Het Vlaams Parlement vraagt op initiatief van oppositiepartij Groen minister Homans om uitleg over de benoeming van haar kabinetschef als administratief-generaal bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De N-VA, de partij van Liesbeth Homans, is tegen politieke benoemingen voor belangrijke functies in de ambtenarij. Het lijkt daarom opmerkelijk dat uitgerekend Homans' kabinetschef Jeroen Windey na een lange selectieprocedure wordt uitgekozen om de nieuwe administratief-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur te worden.

Volgens Groen is in overheidsdocumenten te lezen dat "de visie van de heer Windey inzake deradicalisering het beste aansluit bij die van minister Homans", wat de doorslag zou hebben gegeven om hem de functie aan te bieden.

"Dit heb ik nog nooit gezien", reageert Groen-parlementslid Ingrid Pira in Het Nieuwsblad. "Het doel is toch een kandidaat vinden die het best aansluit bij het competentieprofiel, en niet zomaar bij de visie van de minister?"

Groen krijgt steun van de meerderheidspartijen om de minister om duidelijkheid te vragen omtrent de benoeming. Maar Homans' woordvoerder heeft al laten weten dat er niets aan de hand is. "Natuurlijk is dit geen politieke benoeming, de kandidaat kwam er gewoon als beste uit", klinkt het.