Direct naar artikelinhoud

Sociale partners op ramkoers over zware beroepen

De sociale partners geraken het maar niet eens over de zware beroepen in het pensioendebat. De deadline komt nochtans zeer dichtbij. In het beste geval vragen ze uitstel tot na het zomerreces.

Wie hard labeur heeft verricht tijdens zijn carrière, mag vroeger met pensioen. Dat is het uitgangspunt van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Maar hoe definieer je een zwaar beroep? Over die hopeloos complexe vraag buigen vakbonden en werkgevers zich al enkele maanden. De onderhandelingen in het Nationaal Pensioencomité zitten in de laatste rechte lijn, met een cruciale vergadering vandaag.

Stress en burn-out

De vakbonden schuiven vier criteria naar voor om een job te laten erkennen als zwaar beroep. Zo moet er niet alleen worden gekeken naar de lastige uren (ploegenarbeid, nachtwerk) en de fysieke zwaarte, ook de veiligheidsrisico's en de psychosociale belasting moeten in rekening worden gebracht. Met andere woorden, ook stress en burn-out zijn bepalende factoren. Tegelijk moet er een systeem komen dat automatisch voor de werknemer registreert in welke periodes hij een 'zwaar beroep' heeft gehad.

Terwijl de bonden gaan voor collectieve criteria, eisen de werkgevers een individuele aanpak. Wie tegen het einde van zijn loopbaan kapot gewerkt is, zou een aanvraag moeten indienen. Een commissie moet dan oordelen of die persoon effectief een zwaar beroep heeft gehad.

Eerdere pogingen om tot een vergelijk te komen, mislukten. De werkgevers kwamen als tegenvoorstel met een aantal collectieve criteria, maar die waren volgens de bonden veel te eng. "Ze bekeken het puur medisch", klinkt het.

Verdeeld advies

Omgekeerd verwijten de patroons de bonden dat hun voorwaarden veel te vaag zijn. Zo zou de deur wagenwijd openstaan en zou zowat iedereen een erkenning kunnen krijgen, waarschuwen ze.

Vandaag staat er een meeting gepland over het thema zware beroepen. Volgende week volgt een nieuwe vergadering met het voltallige Pensioencomité. Dat is de ultieme deadline, maar een akkoord lijkt erg twijfelachtig.

In het beste geval vragen de sociale partners aan minister Bacquelaine uitstel tot na de zomer. In het andere geval komt er een verdeeld advies van de sociale partners en moet de regering-Michel de knoop zelf doorhakken.