© EPA

Hoe zal het beleid van Trump eruit zien?

Dé vraag die heel de wereld zich nu stelt is waar Donald Trump écht voor staat? Welk beleid zal hij voeren na een van de ranzigste presidentscampagnes uit de geschiedenis?

Wij probeerden voor u een blauwdruk te maken van het Trump-beleid, op basis van zijn uitspraken tijdens de campagne.

TvD

Immigratie terugdringen

Immigratie was het kernpunt van Trump’s presidentiële campagne. De vraag is hoe hij de radicale standpunten die hij in de campagne verkondigde, wil vertalen naar wetgeving.

Zo beloofde Trump alle illegale immigranten te arresteren en deporteren. Dat laatste idee liet hij de afgelopen maanden al min of meer varen. Te meer omdat experts waarschuwden dat het praktisch en juridisch moeilijk uitvoerbaar zou zijn. Bovendien zou het ook schadelijk zijn voor de Amerikaanse economie, omdat het te veel mensen in één keer zou wegzuigen uit de arbeidsmarkt.

Wat Trump wel wil doen is alle illegale migranten met een strafblad het land uitzetten. Recente studies berekenden dat het om zo’n 168.000 mensen mensen gaat, maar Trump zette het cijfer al op 2 miljoen. Onder andere door te suggereren dat ook snelheidsovertredingen genoeg zouden zijn om het land te worden uitgezet.

Trump had het tijdens zijn campne ook over het stopzetten van ‘moslimmigratie’ uit regio’s die vatbaar zijn voor terrorisme. Het gaat dan wellicht over landen als Syrië en Irak.

En dan is er nog het idee van Trump om een muur te bouwen op de grens met Mexico, waarvoor de Mexicanen volgens hem moeten betalen. Hoe hij dat precies wil afdwingen, is volkomen onduidelijk.

Washington aanpakken

“The system is rigged”, zei Trump de afgelopen dagen steeds vaker. Volgens Trump waren de verkiezingen doorgestoken kaart. Te meer omdat de media volgens hem onbetrouwbaar zijn. Hij beloofde dan ook het systeem te hervormen en Washington aan te pakken.

De overheid moet er terug een worden “van, voor en door het volk”, zo zei Trump tijdens een speech in Gettysburg, op de plek waar Abraham Lincoln in 1863 zijn beroemde toespraak hield om de Amerikanen te verenigen tijdens de burgeroorlog.

Trump liet tijdens zijn campagne verstaan dat hij “het moeras” van het grote geld wil “droogleggen” en “de corrupte invloed” van onder andere lobbyisten terugdringen.

Concreet wil Trump op dag één van zijn presidentsschap een amendement op de grondwet indienen om een maximumtermijn op te leggen aan congresleden. Tegelijkertijd wil hij een vijfjarige ontluizingsperiode voor medewerken van het Witte Huis en Congres. In die periode mogen ze geen lobby-opdrachten aanvaarden.

In goede republikeinse traditie pleit Trump ook voor een kleinere overheid. Zo wil hij een aanwervingsstop voor federale ambtenaren invoeren, zodat ambtenaren die op pensioen gaan niet meer kunnen worden vervangen. Voor het leger, de gezondheidszorg en de veiligheidsdiensten wil hij wel een uitzondering maken.

Vrije handel aan banden

Republikeinen zijn normaal gezien grote aanhangers van vrije handel, maar Trump wil daarmee breken. Hij plant een reeks protectionistische maatregelen door te voeren om de Amerikaanse economie te beschermen.

Specialisten vrezen dat de wereldhandel daardoor grote schade zal oplopen. Volgens Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius Bank, is grootste probleem dat hij Trump onvoorspelbaar is. “ Dan is het ook moeilijk voor de economie om in te schatten welke richting het uitgaat met het beleid. De dollar zal wellicht in een depressie terechtkomen, wat betekent dat exporteren voor ons duurder zal worden.”

Verder wil Trump ook het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord met Mexico en Canada heronderhandelen. Het omstreden Trans-Pacific met 12 landen waaronder Australië, Vietnam en Peru wil hij zelfs helemaal opzeggen.

Minder steun voor Europa in buitenlands beleid

Donald Trump is de eerste president sinds de Tweede Wereldoorlog die de Amerikaanse steun aan zijn bondgenoten in Europa en Azië in vraag stelt.

Hoewel hij zelf zegt grote fan te zijn van de NAVO, liet hij al weten dat Europese landen dan wel aan hun financiële verplichtingen moeten voldoen.

Trump insinueerde zelfs dat hij in het andere geval de Amerikaanse garantie op militaire steun zou intrekken. Tot grote ongerustheid overigens van Oost-Europese landen die schrik hebben van een eventuele Russische agressie.

Niet vreemd dus dat de Russische president Poetin al verheugd reageerde op een hernieuwing van de Amerikaans-Russische relaties in het geval Trump president zou worden.

Aan de andere kant kan het presidentschap van Trump wel leiden tot een verregaandere Europese militaire samenwerking, iets waar kleinere landen zoals het onze al langer voor pleiten.

Wat het Midden-Oosten betreft is de houding van Trump niet duidelijk. Hij beloofde wel IS naar de verdoemenis te bombarderen, maar zijn houding tegenover de Syrische president Assad is minder duidelijk. Onlangs zei hij nog dat hij Assad als een minder groot probleem ziet dan sommige rebellengroepen die door de VS worden gesteund, maar aanleunen bij radicaal islamitische bewegingen.

Ander milieubeleid

Milieuactivisten zullen niet meteen warm lopen voor Trump. Zo liet hij al eerder verstaan dat de klimaatopwarming een mythe is en plant hij miljardensubsidies aan het klimaatprogramma van de Verenigde Naties stop te zetten.

Met dat geld wil Trump grote infrastructuurwerken in eigen land betalen. Dat zal nodig zijn als hij de jobs die hij zal verliezen door het economische isolationisme wil compenseren.

Trump beloofde ook om de beperkingen op fracking (de omstreden manier om schaliegas boven te halen) af te schaffen en de Amerikaanse olie- en gasproductie op te drijven.

Zo wil Trump ook dat de Keystone-pijplijn er komt. De pijp van zo’n 1.900 kilometer moet het mogelijk maken om meer olie in te voeren uit Canada, met een maximum van 830.000 vaten per dag. Dat moet de afhankelijkheid van de oliemarkten in het Midden-Oosten terugdringen.

Het project stuit echter op grote weerstand, niet alleen omdat het lokale ecocystemen schade zou toebrengen, maar vooral omdat de pijplijn de ontwikkeling van groene alternatieven dwarsboomt.

De Obama-erfenis uitwissen

Tenslotte heeft Trump nog een persoonlijke missie: hij wil koste wat het kost de erfenis van 8 jaar Obama uitwissen. “Elke actie, elk memorandum, elke opdracht”, zo liet Trump zelf al verstaan.

Grootste doorn in het oog van Trump is Obamacare, de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg die centraal stond in Obama’s binnenlands beleid. Daardoor kregen zo’n 12,7 miljoen mensen toegang tot betaalbare medische zorgen, maar het zorgde ook voor een verhoging van de verzekerignspremies voor andere Amerikanen. Trump wil Obamacare vervangen door een systeem van ‘Health Savings Accounts’, waarbij staten meer controle krijgen over hoe dat geld dan wordt besteed. Hoe dat precies Obamacare moet vervangen is onduidelijk.

Zoals met zoveel zaken heeft Trump zijn kiezers vooral verzekerd dat hij het wel zal regelen eenmaal hij aan de macht is, zonder echt concrete oplossingen te formuleren. Afwachten hoe dat de komende vier jaar zal uitpakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer