Direct naar artikelinhoud

Brandhout

De Morgen-eindredacteur Frederik De Backer praat voor zijn podcast Antiradio met muzikanten over muziek. Elke week schrijft hij op deze plek een eigenzinnig stukje over zijn ervaringen met de praatgasten. Vandaag: JOHANNES GENARD (SCHOOL IS COOL)

Mijn vader had nog grote plannen toen hij destijds met een aan het ongelofelijke grenzende efficiëntie het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. Op zijn vijftigste zou hij een Mercedes kopen en ooit zou hij een klavecimbel bouwen. Al een geluk dat ik fysiek op hem lijk - voor zover 103 kg voor 1m77 een geluk te noemen valt - of ik zou me vragen beginnen stellen. Want ik heb het niet voor luxewagens en nog veel minder voor klavecimbels.

Geen beter brandhout dan een klavecimbel.

De barok is dood en begraven, en dat is een goede zaak. Al dat gedoe met trilnoten, mecenassen en priesters... De beste feestjes vinden zelden plaats in een kerk. Er is niet genoeg miswijn op aarde om die lui aan het swingen te krijgen.

Johannes Genard houdt van de barok. Ik leerde Johannes kennen op een ferry. Ik reisde mee met de groep Alien Plants, die samen met School Is Cool ging spelen in een Londense kroeg. Ik heb een van mijn favoriete vrienden overgehouden aan die trip: een jonge fotograaf die me helemaal voor zich innam toen hij zo zeeziek als hij groot was een portie fish & chips uit de walgelijkste grootkeuken tussen Calais en Dover probeerde binnen te houden. De perfecte voedingsbodem voor een vriendschap. Maar ik wijk af.

Ik heb wel wat gemeen met Johannes. Beiden hebben we enkele haartooien geprobeerd alvorens te concluderen dat vijf minuten in het gezelschap van een tondeuse het beste is wat er te rapen valt. Beiden zijn we kenners van alles wat met basket en dino's te maken heeft, en ook onze gedeelde voorliefde voor filosofie en Mongoolse keelgezangen is frappant. Weer zo'n perfecte voedingsbodem!

Tot de naam Tolkien valt. Die pijprokende hufter lapt het me weer. Met zijn trollen en zijn puntoren en zijn kleine, kale kruipdieren. Heeft Herr Seele nog niet genoeg geleden?

Johannes Genard is een leuke vent, maar zijn liefde voor Tolkien is onvergeeflijk. Tolkien is shit. Iedereen kan een taal verzinnen. Maff tjo safla breih. Voilà. In afwachting van mijn zeventien Oscars wacht ik bij een knisperend haardvuur, aangestookt met kutboeken en klavecimbels.

Beluister Frederiks gesprek met Johannes Genard, en alle andere afleveringen, integraal op demorgen.be/antiradio