Direct naar artikelinhoud

Nieuwe boeken zijn startschot voor race naar Elysée

In een nieuw boek stelt voormalig president Nicolas Sarkozy zich officieel kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen in 2017. Tezelfdertijd komt ook een boek uit van twee journalisten over François Hollande. Daarmee is de strijd voor het Elysée helemaal losgebarsten.

Over negen maanden hebben de Fransen een nieuwe president, maar het belooft een zware zwangerschap te worden. De twee gedoodverfde kandidaten hebben namelijk hun kandidatuur nu al bekendgemaakt, en allebei met een boek, goed voor in totaal 551 pagina's lectuur.

De Fransen gaan komende lente naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president François Hollande, president sinds 2012. Tot dan was Nicolas Sarkozy aan de macht, van 2007 tot 2012. Sarkozy's kandidatuur werd al langer verwacht, maar het is verrassend hoe hij ze wereldkundig maakt. Hij kondigt het aan in een boek dat deze week uitkomt, met als titel Tout pour la France.

De leider van Les Républicains, de vroegere UMP, kondigde het boek aan op zijn Facebook-pagina met de woorden: "Ik heb gevoeld dat ik de kracht heb om deze strijd te voeren op dit moeilijk moment in onze geschiedenis." Het boek moet, aldus Sarkozy, het startpunt vormen van zijn campagne.

Het bevat vijf hoofdstukken die evenveel uitdagingen behandelen: waarheid, identiteit, competitiviteit, autoriteit en vrijheid. De aankondiging van zijn kandidatuur staat in een voorwoord op het boek.

Leiderschap

De verwachting was dat Sarkozy dat pas ging bekendmaken na de voorstelling van het boek, deze woensdag. Misschien koos hij de vlucht vooruit nadat passages uit een boek over huidig president François Hollande in de pers verschenen. In Conversations privées avec le président schrijven twee Franse journalisten over hun gesprekken met Hollande. Daarin noemt hij het presidentschap "veel zwaarder dan ik ooit had kunnen denken".

Een jammerlijk scharniermoment in zijn presidentschap kwam er volgens hem met de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt in 2015: "Die week van de aanslagen ben ik voor veel Fransen pas echt president geworden", zo zegt hij.

Hollande is dan ook trots op de manier waarop hij na de brute aanval gereageerd heeft: "Ik heb getoond dat het land geleid werd. Door mij. Het land hield stand. Er is een moment geweest dat alles kon omslaan in rancune en haat. Maar dat is niet gebeurd."

Hoewel het boek over Hollande door twee journalisten is geschreven en minder pamflettair oogt dan dat van Sarkozy, leidt het geen twijfel dat beide boeken de officieuze start zijn van de verkiezingscampagnes. Zo haalt Hollande ook uit naar zijn tegenstander. "Sarkozy heeft meer kwaliteiten dan de anderen, maar ook meer zwakke plekken", zegt hij.

Toch is het nog niet zeker dat de twee elkaars voornaamste concurrent worden. Op 20 en 27 november kiezen de Republikeinen hun presidentskandidaat. Sarkozy neemt het op tegen twaalf tegenstanders, onder wie enkele partijleden die nog onder hem gediend hebben, zoals zijn voormalige minister voor Buitenlandse Zaken Alain Juppé, ex-premier François Fillon en voormalig minister van Landbouw Bruno Le Maire. De overige kandidaten hebben niet tot zijn regering behoord en van hen wordt dan ook het meeste vuurwerk verwacht.

Ook de Parti Socialiste, de partij van president Hollande, houdt voorverkiezingen, maar dan in januari. Het is de bedoeling dat de onpopulaire Hollande in tussentijd het vertrouwen van zijn eigen partijleden terugwint.