Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse bommen doden Syrische kinderen

In Syrië zijn zeker acht burgers gedood door een buitenlands bombardement. Minstens vijf slachtoffers zijn kleine kinderen, en de Verenigde Staten spreken niet tegen dat zij de schuldigen zijn.

De luchtaanval vond tijdens de nacht van dinsdag op woensdag plaats in Atmeh, een stadje in de provincie Idlib, vlak bij de Turkse grens. Het doelwit was een oude kippenkwekerij die door een verzetsgroep was omgebouwd tot munitiefabriekje. De vier bommen die er landden, legden echter ook een paar huizen volledig in puin. Afhankelijk van de bron stierven er 8 tot meer dan 25 burgers, onder wie zeker twee vrouwen en vijf kleine kinderen. Foto's van de lijkjes verschenen al snel op Twitter.

Volgens de lokale burgerjournalist Hadi al-Abdallah zijn er onder de doden vijf dochters uit één gezin. Hun moeder werd gewond naar een ziekenhuis overgebracht. Een Britse moslimactivist die in Syrië verblijft als hulpverlener, schreef op Facebook hoe hij een meisje levend van onder het puin hielp te halen. "Maar twee andere kinderen waren al dood toen we haar hadden bevrijd, en op dat moment waren er nog vier vermist." Alle ooggetuigen bevestigen dat de aanval het werk was van de coalitie die onder leiding van de VS ten strijde trekt tegen Islamitische Staat (IS).

In Atmeh was het echter niet die terreurgroep die werd geviseerd. Het munitiefabriekje werd gerund door Jaish al-Sunna, een plaatselijke militie die tot voor kort deel uitmaakte van het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger. In maart van dit jaar koos ze echter voor een samenwerkingsverband met minder gematigde groepen. Daartoe behoort ook Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van terreurgroep Al Qaida.

Het Pentagon ontkent alvast niet: "We hebben weet van de berichten en onderzoeken die", zo luidt het droog in een persmededeling. Volgens de onafhankelijke website Airwars.org heeft de coalitie in een jaar al minstens 489 burgerdoden gemaakt in Syrië en Irak. Het bloedbad in Atmeh lokt hevig protest uit in buurland Turkije. Dat heeft de Amerikanen nog maar pas groen licht gegeven om de luchtmachtbasis van Incirlik te gebruiken voor bombardementen in Syrië.