Direct naar artikelinhoud

Vermageringspil te makkelijk verkrijgbaar bij de apotheker

De vermageringspil Alli, die sinds vorig jaar zonder voorschrift beschikbaar is in de apotheek, wordt al te vaak verkocht aan mensen die er niet voor in aanmerking komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Gezondheid. De reclame belooft dat Alli voor elke 2 kilo die iemand afvalt, nog voor 1 kilo extra gewichtsverlies zorgt.

Volgens Test Gezondheid gaf meer dan de helft van de veertig bezochte apothekers een doos pillen mee aan een 17-jarige met een Body Mass Index (BMI) van 21, of aan een volwassen vrouw met een BMI tussen 24 en 25. Nochtans is het middel enkel geschikt voor volwassenen met een BMI vanaf 28. De derde enquêtrice die op pad gestuurd werd, kwam wel in aanmerking voor Alli, maar kreeg geen advies over het correcte gebruik.

“Het is niet voldoende om de goede BMI te hebben”, zegt dokter Martine Van Hecke. “Bij deze pil komt ook een aangepast dieet en voldoende lichaamsbeweging kijken.” Van de 35 apothekers die de laatste vrouw Alli verkochten, berekenden slechts 14 haar BMI, en lieten er evenveel na om de vrouw te waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen. “Een kwart van de vetten wordt niet verteerd”, legt Van Hecke uit. “Dat resulteert in winderigheid, maag- en buikpijn of problemen met de stoelgang.”

Test Gezondheid klaagt de laksheid van apothekers aan.