Direct naar artikelinhoud

Peiling: N-VA bijna incontournable voor regering

Met een score van meer dan 25 procent laat N-VA in de laatste peiling van de VRT en De Standaard de tegenstand ver achter zich. CD&V zakt naar een historisch lage 19 procent, maar ook Open Vld, sp.a en Vlaams Belang moeten met respectievelijk 13,9, 13,8 en 11,5 het ergste vrezen.

Een verkiezingsuitslag correct voorspellen zullen ze nooit doen, maar peilingen kunnen wel op een trend wijzen. Dat de score van N-VA al in drie opeenvolgende enquêtes door het dak gaat, zegt dus iets over het resultaat waarmee Bart De Wever volgende zondag de overwinning mag claimen. Deze keer voorspelt de VRT-peiling zijn partij een monsterscore van 25,2 procent. De door enkele partijen bestelde geheime belronde van een week eerder, uitgevoerd door hetzelfde onderzoeksbureau, gaf N-VA zelfs 26 procent. Als het resultaat volgende week in de buurt van de 25 procent komt, zal N-VA moeilijk weg te houden zijn van de federale regeringstafel.

Dat De Wever de grote winnaar wordt, is duidelijk, maar dat de kloof met de andere partijen zo groot kan uitvallen, zorgt voor nachtmerries op de hoofdkwartieren. Vooral CD&V zit met een probleem als de voorspelde 19 procent bewaarheid wordt. Dezelfde peiling in maart van dit jaar, nog voor de B-H-V-crisis dus, schatte de christendemocraten nog op 22,2 procent van de stemmen, maar nu de partij in alle recentere steekproeven telkens rond de 19 procent schommelt, lijkt het slechtste resultaat uit de geschiedenis van de partij niet veraf.

Maar niet alleen Marianne Thyssen moet zich zorgen maken. De nieuwe wind die Alexander De Croo bij Open Vld doet waaien, lijkt nog niet de juiste vruchten af te werpen. Met een voorspelling van 13,9 procent doen de liberalen het zelfs nog een stuk slechter dan de score van 15 procent in juni van vorig jaar. Ook bij sp.a brandt de rode lamp. Kon de partij nog een beetje moed putten uit de geheime peiling waar ze 16 procent kreeg toebedeeld, dan is dat greintje hoop de kop ingeslagen nu de enquêteurs de socialisten op amper 13,8 procent zetten. Moest deze steekproef werkelijkheid blijken, dan dreigt zelfs een tripartite aan Vlaamse kant niet haalbaar.

Vlaams Belang gaat er ten opzichte van de vorige VRT-peiling nog een stuk op achteruit en strandt op 11,5 procent. In vergelijking met de vorige federale verkiezingen in 2007 zou de extreem rechtse partij maar liefst 8 procent moeten prijsgeven.

LDD zou met 6,6 procent de kiesdrempel overleven en het even goed (of slecht) doen als in 2007. Enkel Groen! hoeft zich minder zorgen te maken. Met 8,2 procent zit de partij een stukje boven de 6,8 procent van de Vlaamse verkiezingen. Al weten ze op het groene hoofdkwartier maar al te goed dat hun partij in peilingen steevast beter scoort dan op de dag van de waarheid zelf.

In het lijstje met populairste politici neemt Bart De Wever de koppositie van Kris Peeters (CD&V) over. Sp.a’er Frank Vandenbroucke vervolledigt het podium. Ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) staat op vier. Alexander De Croo stijgt van de tiende naar de zevende plaats. Premier Leterme (CD&V) vinden we een stek lager terug, terwijl Marianne Thyssen het met een 12de plaats moet stellen. Nieuwkomers Siegfried Bracke en Rik Torfs doen het met respectievelijk een elfde en een vijftiende plaats meteen zeer goed. (TM)