Direct naar artikelinhoud

Asielopstoot in België: ernstig, maar niet nieuw

De asielopstoot in België is ernstig, maar niet dramatisch én vooral niet nieuw. In 2000 was de asielpiek groter dan vandaag. 'Maar nu zullen veel meer mensen blijven.'

60 miljoen mensen op de vlucht. Al bijna 200.000 die dit jaar via gammele bootjes Europa bereikten. België dat het aantal opvangplaatsen in één klap met 10.000 stuks optrekt: de angst slaat mensen om het hart.

Eind juli stond het aantal asielaanvragen in ons land op zo'n 15.000. Op basis van de sterke stijging van de jongste maanden, kan dit resulteren in een jaartotaal van 35.000 voor 2015. Dat zou meer dan een verdubbeling zijn tegenover pakweg 2013. Maar ooit zagen we grotere pieken. In de nasleep van de Balkan-crisis klopten in 2000 42.691 mensen aan. "We moeten alert blijven, maar de huidige toestand is dus niet onbeheersbaar", zegt Dirk Van den Bulck van het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen. "Onze diensten zijn beter voorbereid: er is opvangcapaciteit, de procedures zijn versneld en er is een correcte selectie."

Ook opvallend: we zijn niet dé hotspot van Europa. "Zweden, Duitsland, het VK en Nederland hebben een grotere aantrekkingskracht." Mogelijk omdat asielzoekers bij aankomst in België alleen opvang krijgen, maar geen geld.

Relatief

Toch is de blijvende impact op onze samenleving nu groter dan in 2000. "Toen werd de grote meerderheid teruggestuurd, omdat het om economische migranten ging. Nu gaat het voornamelijk om oorlogsvluchtelingen en erkennen we pakweg 60 procent van de aanvragen. Dat stelt ons land voor grote uitdagingen inzake huisvesting, integratie en jobs." Al blijft ook dat relatief als je het vergelijkt met andere vormen van migratie: gezinshereniging en de toevloed van arbeidskrachten uit andere EU-landen. Zo telde Vlaanderen vorig jaar alleen al 10.000 nieuwkomers uit Roemenië, Polen, Bulgarije en Spanje.