Direct naar artikelinhoud

Strijd via Facebook tegen Facebook

Iedereen die de strijd wil aanbinden met Facebook kan zich daarvoor aanmelden via Facebook. De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems (26) is een collectieve rechtszaak gestart tegen het Amerikaanse bedrijf, om schadevergoeding te eisen voor het misbruik van persoonlijke data.

Ieder Facebooklid buiten de Verenigde Staten en Canada kan zich aansluiten. Schrems, die de zaak in Wenen heeft aangespannen, vraagt 500 euro compensatie per eiser. Wereldwijd zijn er 1 miljard potentiële gegadigden. Gisteren hadden zich al honderden gebruikers aangemeld.

Facebook, zo luidt de beschuldiging, overtreedt de Europese wet op de bescherming van persoonsgegevens op vele manieren. Volgens Schrems vraagt het bedrijf geen toestemming aan gebruikers voor het verwerken van hun data, blijven gewiste data toch nog bewaard, volgt het gebruikers via de 'like'-knoppen op internet, en speelt het data door aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Facebook geeft geen commentaar.

De zaak is een soort 'class action' namens een hele groep benadeelden. In de Oostenrijkse variant daarvan gaat één 'slachtoffer' voorop in de juridische strijd; iedereen die hetzelfde onrecht is aangedaan en mee wil profiteren van eventuele genoegdoening moet zich daarbij aansluiten. Schrems heeft een Duitse financier gevonden voor zijn zaak, die 20 procent krijgt van de eventuele opbrengst.

"Ik kan nu eindelijk advocaten betalen", zegt Schrems. "Die zullen het werk doen. Ik kan verder met mijn leven." De rechtenstudent strijdt al drie jaar tegen het sociale netwerk. In 2011 vroeg hij zijn hele persoonlijke bestand op, en zag in de 1.200 pagina's die hij terugkreeg ook gegevens staan die hij al lang had gewist. Daarop diende hij klacht na klacht in bij Facebook in Ierland, waar het bedrijf zijn hoofdkwartier heeft voor Europa en de rest van de wereld buiten Noord-Amerika.

Ook de Ierse privacytoezichthouder moest het ontgelden, toen die weigerde de klachten over de naar de NSA doorgesluisde data in behandeling te nemen. Inmiddels is Schrems bij het Europese Hof van Justitie aanbeland. '"Dat duurt allemaal veel te lang", zegt hij. "Dus gaan we nu direct naar de rechtbank. Wij vinden dat een Amerikaans bedrijf zich in Europa moet houden aan de Europese privacyregels."