Direct naar artikelinhoud

Jong koppel op zoek naar een huis. Eén kindje, tweede op komst

De nieuwe Vlaamse regering zal Katrien Huybrechts (31) en Christoph Van den Bossche (34) bijna 2.200 euro per jaar kosten. Ze hebben een dochtertje van drie jaar, Jill, en er is een tweede kindje op komst. Maar lenen voor een groter huis valt met het nieuwe regeerakkoord een pak duurder uit.

1. Kinderbijslag

Met de uitbreiding van hun gezin doen Katrien en Christoph een goede zaak. Als hun tweede kindje in februari wordt geboren, zal het koppel maandelijks 257,33 euro ontvangen volgens het oude systeem: 90,28 voor het eerste kind, 167,05 voor het tweede. "Ik heb het altijd raar gevonden dat er zo'n groot verschil tussen het eerste en tweede kind zit", zegt Katrien. "Terwijl je voor het tweede relatief minder kosten hebt." In het nieuwe systeem krijgt elk kind evenveel kinderbijslag. Het bedrag zou tussen de 150 en 160 euro liggen. Als we 155 euro als uitgangspunt nemen, krijgen Katrien en Christoph 310 euro, of een winst van 52,67 euro per maand. Op jaarbasis krijgen ze er zo 632,04 euro bij. "Goed dat zoiets is rechtgezet."

2. Woonbonus

Maar daar stopt het goede nieuws. Katrien en Christoph kochten vijf jaar geleden een appartement in Antwerpen en gingen daarvoor een lening aan. Dankzij de woonbonus trekken ze nu jaarlijks 2.930 euro per persoon terug van de belastingen. Door de nakende gezinsuitbreiding is het koppel op zoek naar een groter huis. En moeten ze dus een nieuwe lening aangaan. Door de herziening van de woonbonus zullen ze daardoor jaarlijks tot 1.313 euro per persoon per jaar moeten inleveren. Een slok op de borrel voor het jonge gezin. "Maar we hebben nooit rekening gehouden met de woonbonus bij het aangaan van onze lening. Ook voor onze tweede woning doen we dat niet. Al was het mooi meegenomen."

3. Water

Ook op andere vlakken wordt het inleveren, onder meer op de waterfactuur. De jaarlijkse kosten van het gezin bedragen nu 340 euro. Maar in de toekomst gaan die de hoogte in. Zo wordt de gratis kubieke meter water afgeschaft. Volgens de berekeningen van de watermaatschappij TMVW betekent dit een meerkost van 105 euro voor een familie van drie. Maar volgens de regering zal dat gecompneseerd worden door een daling van de algemene waterprijs, aangezien het gratis water daar nu in verrekend wordt.

Wat wel sowieso een impact heeft op de factuur is de verhoging van de bovengemeentelijke saneringsbijdragen. Vandaag liggen die te laag om alle kosten van de waterzuivering te dekken, zodat de regering jaarlijks 48 miljoen euro moet bijpassen. De nieuwe ploeg wil dat niet langer doen. Volgens simulaties van de onderhandelaars zal de totale waterfactuur hierdoor met 4 procent stijgen. Concreet betekent dat voor het gezin een stijging van 13 euro, tot 353 euro per jaar. Als de afschaffing van het gratis water niet wordt gecompenseerd, loopt het verschil op tot 118 euro. Katrien reageert sceptisch: "Die saneringsbijdragen heb ik de laatste jaren alleen maar zien stijgen."

4. Elektriciteit

Ook de gratis kilowattuur elektriciteit sneuvelt. Voor Christoph en Katrien betekent dat een meerkost van 84 euro op hun jaarlijkse stroomfactuur. Maar ook hier stelt de regering dat deze kosten gecompenseerd zullen worden omdat nu iedereen meebetaalt aan de 'gratis stroom'.