Direct naar artikelinhoud

Stakend gevangenispersoneel boos op helpende militairen

De actievoerende cipiers pikken het niet dat nu al 120 militairen de door hen lamgelegde gevangenissen bewaken. 'Ze breken onze staking', zegt Pascal Lasuraux van de christelijke cipiersvakbond. Nog hardere acties dreigen.

Al zeventien dagen weigeren cipiers in Wallonië en Brussel te werken. Sinds begin deze week springen daarom militairen bij. Ze zorgen vooral voor de veiligheid van de bewakers die wel nog opdagen. Terwijl daar maandag nog maar 40 soldaten voor werden ingezet, werden er gisteren al 120 opgetrommeld.

Tweehonderd cipiers van de gevangenis van Lantin en van een centrum voor psychiatrische gedetineerden spuwden daarover hun gal aan de legerkazerne van Rocourt (nabij Luik). "We hebben in principe niets tegen militairen", zegt Stéphane Streel van de socialistische cipiersvakbond. "Maar de soldaten hebben niets te zoeken in onze gevangenissen. Hun werkplaats zijn de kazernes."

De bewakingsopdracht in de gevangenissen is - naast de extra opdrachten in het kader van de terreur - een zware last voor de militairen. "We verzuipen in het werk", zegt Patrick Desie van de socialistische defensievakbond. De militairen zullen nog zeker tot volgende week woensdag cipiers moeten vervangen.

De sfeer aan sommige gevangenissen is intussen grimmig. Aan die van Ittre en Marche-en-Famenne kwam het gisteren tot opstootjes toen deurwaarders met de politie controleerden of de stakers het werkwillige personeel wel doorlieten.