Direct naar artikelinhoud

'Koffie en sigaretten helpen tegen parkinson'

'Mensen die parkinson krijgen, hebben in principe nooit gerookt in hun leven.' Een opmerkelijke uitspraak door dokter Chris van der Linden dinsdagavond in het VIER-programma Topdokters. En inderdaad: roken, en ook koffie drinken, zijn voor veel dingen slecht, maar tegen parkinson helpen ze wel.

Chris van der Linden, neuroloog in het AZ Sint-Lucas in Gent, is elke dinsdag te zien in Topdokters op VIER. Gespecialiseerd in bewegingsstoornissen krijgt de arts dagelijks patiënten met parkinson over de vloer. "Een koffietje, minder kans op parkinson", glundert hij in de camera terwijl het espressoapparaatje op kantoor zijn dagelijkse kopje troost vult. Eerder in de aflevering merkte hij ook al de invloed van roken op de 'beefziekte' op. Zijn sigaretten en koffie dan toch ergens goed voor?

"Klopt", beaamt Van der Linden. "Studies tonen aan dat mensen die genoeg koffie drinken minder kans hebben op parkinson. Personen die hun hele leven niet gerookt hebben, lopen dan weer een groter risico op de ziekte."

Dopaminetekort

Maar hoe komt het dat die twee verderfelijke gewoontes toch een gunstige bijwerking hebben? Alles heeft te maken met dopamine, zo blijkt. Dopamine is een stof in het voorste deel van de hersenen en speelt een grote rol bij het ervaren van blijdschap en genot. Bij parkinson sterven die hersencellen vooraan af, waardoor er een tekort aan dopamine ontstaat.

Van der Linden: "Doordat koffie een stimulerend effect heeft, wordt net dat deel van de hersenen geactiveerd. Net door die dopamine zien we dat parkinson heel vaak samenhangt met een bepaald karakterpatroon. Mensen met een hoog gehalte daarvan staan losser in het leven, ze nemen meer risico's, zoeken nieuwe dingen op."

Volgroeide hersenen

Van der Linden: "Ik kan je verzekeren: parkinson-patiënten zul je tijdens hun jeugd zelden in een discotheek gezien hebben. Het zijn heel vaak mensen met een hoger verantwoordelijkheidsgevoel die heel voorbeeldig geleefd hebben."

Ongeveer één op de honderd Belgen - evenveel mannen als vrouwen - krijgen na hun zestigste te maken met de ziekte. Of we nu plots allemaal sloten koffie moeten drinken en best elke morgen een sigaretje roken om dat tegen te gaan?

"Helemaal niet", lacht dokter Van der Linden. "Daar is het nu overigens toch te laat voor, want onze hersenen zijn volgroeid. Koffie drinken is op zich zo'n gewoonte geworden dat het absoluut geen kwaad kan. Roken raad ik af. Mensen met de aandoening zijn verder gezonde mensen. Je zal nog altijd eerder sterven door sigaretten dan door parkinson."