Direct naar artikelinhoud

'Grenzen sluiten kost Europa 100 miljard euro'

Europa dreigt door nieuwe grenscontroles opnieuw in een economische crisis te belanden. De kosten van het sluiten van de binnengrenzen kunnen oplopen tot 100 miljard per jaar, zegt een rapport van de studiedienst van het Europees Parlement.

Op dit moment controleren verschillende lidstaten al hun binnengrenzen. Daarnaast werkt de Europese Unie aan een plan om die tijdelijke controles met anderhalf jaar te verlengen. Als dat gebeurt, loopt de intra-Europese handel met 10 tot 20 procent terug en krijgen belangrijke economische sectoren zoals transport (3,4 miljard euro verlies per jaar) en toerisme (jaarlijks tussen 10 en 20 miljard minder) harde klappen, schrijven de onderzoekers. Hierdoor, en door externe tegenvallers als de groeivertraging in China, verdampt de groei en zit Europa in geen tijd weer in de crisis van na 2008.

"Het algemene effect van het herinvoeren van de grenscontroles binnen de Schengenzone kan het Europese bbp tegen 2025 doen terugvallen met 0,86 procent. Dat komt neer op een verlies van ruim 100 miljard euro", concludeert het rapport.

Zo'n doemscenario moeten we te allen prijze vermijden, zeggen de Belgische Europarlementsleden in koor. Ivo Belet (CD&V) waarschuwt: "Ook België is een exportland. Als we niet alles doen om dit tegen te houden, snijden we in ons eigen vel."

Professor Europese politiek Hendrik Vos denkt dat het lang niet zo'n vaart zal lopen. De interne grenscontroles die nu plaatsvinden, hebben volgens hem vooral een symbolische betekenis, en moeten bepaalde politici toelaten om zich stoer te tonen, en zo te scoren bij hun electoraat. "Zo pak je misschien wel een sigarettensmokkelaar, maar geen mensensmokkelaar of terrorist. Die verleggen voortdurend hun routes."

Sander Loones (N-VA) pleit voor een mini-Schengenzone zonder Griekenland, "omdat de Grieken nu de deur openzetten". Daar zijn Belet en Kathleen Van Brempt (sp.a) niet voor gewonnen, maar ook zij benadrukken het belang van grondige controles aan de buitengrenzen. "Je hebt slechts een fractie van die 100 miljard nodig om de hotspots te laten werken", is Kathleen Van Brempt (sp.a) overtuigd.

Behalve voor Griekenland is ook voor Turkije een cruciale rol weggelegd. Begin maart hoopt de EU een akkoord met Turkije te bereiken: in ruil voor 3 miljard euro blijven de Turken vluchtelingen opvangen. "Die top is zeer belangrijk, want we moeten zorgen voor leefbare omstandigheden in die opvangkampen", zegt Belet.