Direct naar artikelinhoud

'Over Mario Been bestaan er geen twijfels bij Racing Genk'

De pandoeringen op Chelsea en Valencia sloegen wonden in Genk. Na de verloren topper bij AA Gent was de frustratie merkbaar bij trainer Mario Been en heel wat spelers. Over de aangekondigde contractverlenging van Been blijft het bovendien stil. Dirk Degraen: 'Dát we aan tafel zitten met Mario, moet het beste bewijs zijn dat er geen twijfels bestaan over onze trainer.'

De algemeen directeur van Racing Genk, Dirk Degraen, bevond zich gisteren in München, voor een vergadering van de Europese topclubs. Wél had Degraen zijn analyse van de topper op AA Gent al gemaakt:

"Op het veld bleek dat de 7-0-nederlaag in Valencia geen mentale sporen had nagelaten. Het eerste uur was sterk. Wat nadien gebeurt, is een technische beoordeling die ik overlaat aan de trainer en waarover ik geen uitspraken doe in de pers. Maar laat mij dit stellen: de beoordeling die Mario gaf na de wedstrijd vond ik juist en realistisch."

Degraen stelt vast: "We speelden met Mario vier topwedstrijden (0-1-verlies tegen Anderlecht, 3-0-zege tegen Standard, 4-5-zege tegen Club Brugge, 2-0-verlies tegen AA Gent, SK) en we hadden ze allevier kunnen winnen. Op het veld is te zien dat Racing Genk nog steeds goed voetbal kan brengen, dat is het belangrijkste voor mij."

Toch kan Degraen niet ontkennen dat stilaan onrust ontstaat rond de figuur van Mario Been. Dit weekend werden hier en daar de eerste vragen gesteld over de positie van de coach. Degraen: "Als de media over onrust gaat schrijven, dan pas zal er onrust ontstaan. Racing Genk doet er alles aan om de rust te bewaren."

Versterkingen

Wel dan, kan Degraen vandaag aankondigen dat Mario Been eerstdaags zijn contract zal verlengen? "Euh, ik spreek niet over contractbesprekingen met spelers of trainers. Maar dát we aan tafel zitten met Mario, moet het beste bewijs zijn dat er geen twijfels bestaan binnen de club over onze trainer."

Het bestuur kan zich daarbij ook vinden in de vraag van Mario Been om versterking deze winter. "Die analyse is terecht. Daarover bestaat niet het minste meningsverschil. Wij hebben Mario aangegeven dat we bezig zijn met enkele pistes. Maar dat betekent niet dat wij zotte bedragen zullen betalen. Het budget blijft een noodzakelijke voorwaarde."

Het is in voetbalmiddens geen geheim dat Racing Genk heel graag Lokerenspeler Tshimanga wil inlijven. Ook een spits is nodig.

Deze openlijke steun van Degraen zou betekenen dat het clubbestuur beseft dat Mario Been tijd moet krijgen. Zijn voetbalfilosofie is immers niet die van Frank Vercauteren en dat zorgt voor heel wat aanpassing bij de spelersgroep. "Het zou verkeerd zijn om met nagenoeg dezelfde spelersgroep van Vercauteren ineens een totaal ander soort voetbal te brengen", waarschuwt Degraen. "Dat is ook niet de bedoeling van Mario. Hij legt een aantal andere accenten, en inderdaad, zoiets vergt tijd."

Moraal van het verhaal, volgens de algemeen directeur van Racing Genk: "Ik zie twee redenen waarom we momenteel af en toe een opdoffer krijgen. Enerzijds de snelle opeenvolging van wedstrijden, anderzijds de aanpassing aan een nieuwe trainer. Wij hadden voor het seizoen twee doelen voorop gesteld: kwalificatie voor de poules van de Europa League - we hebben veel méér gedaan dan dat - én een plaatsje in play-off I. Halfweg de competitie staan we zevende en is er geen énkele reden om te denken dat we met Mario niet in de top zes eindigen. Van opborrelende onrust is bij ons dus hélemaal geen sprake."

Voor zover dat geldt in het voetbal kan Mario Been op twee oren slapen. Hij haalde trouwens meer punten in zijn eerste tien wedstrijden voor Racing Genk dan Frank Vercauteren en Hein Vanhaezebrouck, zoals bijgaande tabel bewijst.