Direct naar artikelinhoud

13 jaar, en dag en nacht bezig met Syrië

Geen bombardement, aanval of politiek gekrakeel in de Syrische crisis ontsnapt aan het waakzame oog van Victor Wouters. De aspirant-journalist van amper 13 tweet non-stop over Syrië. 'Ik ben er niet echt normaal mee bezig.'

Het zijn spannende tijden voor Victor, nu het politieke spel rond de Syrische crisis op volle toeren draait. "14:00: Kamerdebat over Syrië", meldde hij bijvoorbeeld eergistermiddag, met een link naar de website van de Nederlandse NOS. Enkele minuten later: "We dienen een resolutie in, maar dat betekent niet dat we erop wachten. UK".

Vervolgens uit de student Grieks-Latijn uit Genk zijn twijfels over het Facebookbericht waarin de zoon van Assad de lof van Syrië bezingt. "Echt of nep? Niet bevestigd."

Vanwaar die interesse?

"Goh...(denkt na) Ik wil later kunnen zeggen dat ik het heb meegemaakt, en dat ik weet hoe de situatie in elkaar zit. Ik wil ook andere kanten van het verhaal, zaken die je niet in de media ziet, delen met mijn volgers. Ik heb er al zo'n 460, ondertussen.

"Maar ik volg natuurlijk ook de ontwikkelingen in Egypte, een land in volle overgang, of de aankomende verkiezingen in ons land. Maar buitenlandse politiek vind ik interessanter, de wereld is toch groter dan België."

Vind je het spannend, wat er nu gebeurt in en rond Syrië?

"Eigenlijk wel. Wat gaan de VS doen, en Groot-Brittannië? Hoe zal België reageren? Wat nu gebeurt, maakt veel uit voor de internationale verhoudingen. Rusland en Iran zouden evengoed zelf actie kunnen ondernemen als het tot een militaire interventie komt. Misschien komt er een conflict met Israël? Wereldgeschiedenis zou ik dit niet noemen, maar voor het land is dit een immens belangrijk moment. Jammer wel dat zij op deze manier van Assad af moeten geraken."

Wat denk je zelf, wel of niet militair ingrijpen?

"Als journalist vind ik mijn eigen mening niet belangrijk, ik denk dat mijn volgers meer geïnteresseerd zijn in nieuws. Los daarvan weet ik niet of een interventie de beste oplossing is. Op die manier krijgt Al Qaida immers ook een beetje steun. Ik denk dat niemand weet wat best is."

'Wants to be a journalist. 13 years old.', meld je op je Twitter-account. Dat is duidelijk.

"Het lijkt me fijn om te zien hoe nieuws zich ontwikkelt en dat helder te vertellen. Of mijn leeftijdsgenoten de actualiteit te weinig volgen? Dat kan ik niet zeggen, ik ben er zelf niet echt op een normale manier mee bezig. Ik heb zelfs een kaart met de belangrijkste nieuwsbronnen per land, die ik dan vertaal via Google Translate. Ik ken alleszins niemand die het nieuws zo volgt als ik, maar ik hoop toch dat ik niet de enige ben.

"Misschien is het omdat ik ben opgegroeid met het internet, en dus altijd nieuws ter beschikking heb. De Amerikaanse verkiezingen heb ik van nabij gevolgd, en na de schietpartij in Sandy Hook heb ik me heel de avond gegeven via live tweets. Het nieuws checken is het eerste en laatste dat ik doe op een dag (lacht verlegen). Op school kan dat niet, vervelend natuurlijk."