Direct naar artikelinhoud

VRT bijt opnieuw in het zand voor onrechtmatig filmen van drugskoerier

BRUSSEL l Een Afrikaanse drugskoerier die op 7 februari 2007 bij zijn aankomst op Brussels Airport gefilmd werd door een cameraploeg van het VRT-programma Terzake, is in tweede aanleg vrijgesproken. Eerder gebeurde hetzelfde met zijn mededader. Reden? Een manifeste en flagrante schending van het fundamentele recht op privacy.

Door Marjan Justaert

J.P. werd begin februari samen met twee andere drugstrafikanten geklist bij zijn aankomst in Zaventem. De man had zomaar eventjes 98 boletas cocaïne in zijn maag. De luchthavenpolitie sloeg hem onmiddellijk in de boeien, zijn gsm en de drugs werden in beslag genomen. Het geheel werd gefilmd door een cameraploeg van Canvas, voor een documentaire die later op Terzake werd uitgezonden. Daarop was hun gezicht weggefilterd, zodat de daders onherkenbaar waren.

Ondanks de protesten van de verdediging veroordeelde de strafrechter de drugskoeriers in eerste aanleg tot een gevangenisstraf. Met de reportage als wapen gingen de advocaten van de Afrikanen in beroep. Eind juli oordeelde het Brusselse beroepshof al dat de eerste Nigeriaanse bolletjesslikker (veertig ingeslikte stuks) de vrijspraak verdiende, nu heeft ook J.P. die op zak. De derde beklaagde ging niet in beroep, maar berustte in zijn celstraf.

"Toen de beklaagden op de luchthaven arriveerden, stortte de cameraploeg zich haast als een meute gieren op die mensen", verklaart advocaat-generaal Bob Ruys van het Brusselse Openbaar Ministerie. "Het hof heeft dan ook zeer terecht opnieuw geoordeeld dat het beroep ontvankelijk is en dat er sprake is van een manifeste en flagrante schending van het recht op privacy en het geheim van het onderzoek. De ernst van het vervolgde misdrijf weegt daar niet tegenop."

Ook zouden de rechten van verdediging van de drusgskoerier geschonden zijn doordat hij geen kans meer kon maken op strafvermindering door het benoemen van zijn opdrachtgever.

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, reageert bijzonder sceptisch op het "verregaande, harde arrest": "Gesteld dat het hof identiek dezelfde argumenten gebruikt als in juli is dit nogmaals een aanfluiting van de vrijheid van gerechtsverslaggeving. Enkele principes worden hier wel erg streng toegepast, zeker omdat de dader onherkenbaar gemaakt werd in de reportage en omdat de politie expliciet toestemming gaf tot filmen. Dit gaat wel erg ver."

Dit arrest is wederom een hypotheek op de vrije gerechtsverslaggeving