Direct naar artikelinhoud

Nieuwe onderhandelingsronde over toekomst Kosovo

BRUSSEL l In Brussel is een nieuwe onderhandelingsronde begonnen tussen leiders van Servië en Kosovo. De kans op een doorbraak in het vastgelopen overleg over Kosovo's toekomst is klein. De Albanese leiders in Kosovo eisen onafhankelijkheid, Servië is daar fel tegen gekant.

"Onze visie en ons standpunt is heel helder: onafhankelijkheid en erkenning", zei de Kosovaarse president Fatmir Sejdiu bij zijn aankomst op het hoofdkantoor van de Europese Unie, waar de onderhandelingen plaatsvinden. "Er zijn absoluut geen alternatieven."

De voormalige rebellenleider Hashim Thaci, die waarschijnlijk de nieuwe premier wordt van de Servische provincie, zei dat Kosovo niet overhaast de onafhankelijkheid zal uitroepen. "Kosovo zal niets doen zonder overleg met onze partners in Washington en Brussel." De Servische president Boris Tadic en premier Vojislav Kostunica wilden geen commentaar geven.

Alle betrokken partijen hebben gezegd dat de kans klein is dat de onderhandelaars onder leiding van de VS, Rusland en de EU een compromis bereiken voor 10 december, als de bemiddelaars verslag moeten uitbrengen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.