Direct naar artikelinhoud

NAVO: 'Russische troepen in oostelijk Oekraïne'

Volgens de NAVO zijn de voorbije dagen kolonnes van Russische gevechtstroepen met tanks en luchtafweer oostelijk Oekraïne binnengetrokken. De Veiligheidsraad van de VN kwam meteen in spoedzitting bijeen.

"Russische tanks, artillerie, luchtafweer en gevechtstroepen werden opgemerkt", zei de Europese NAVO-opperbevelhebber, Philip Breedlove, gisteren in Bulgarije. De Amerikaanse generaal zei ook dat de NAVO gelooft dat Rusland ballistische Iskander-raketten ontplooit in de Krim, dat in maart door Rusland werd geannexeerd. Dat zou een overtreding van nucleaire ontwapeningsverdragen zijn omdat de ballistische wapens kunnen worden uitgerust met kernkoppen.

De militaire escalatie sluit aan op zware gevechten rond de Oekraïense industriestad Donetsk, die ondanks een Oekraïens offensief grotendeels in handen viel van pro-Russische separatisten. Nabij de controletoren van de internationale luchthaven van Donetsk stegen gisteren rookkolommen op na granaatinslagen. Ook nabij de stad Loehansk werd alweer gevochten. Rusland ontkende in de voorbije maanden categoriek strijdkrachten naar oostelijk Oekraïne te hebben gestuurd, maar de opstandelingen erkenden al geholpen te zijn door Russische 'vrijwilligers'. De NAVO waarschuwde in augustus ook al eens dat Russische artillerie-eenheden tijdelijk Oekraïne binnendrongen.

De vraag is nu of ook deze Russische manoeuvres van tijdelijke aard zijn en politiek spierballengerol, dan wel de voorbereiding van een grootschalig offensief om het Oekraïens leger terug te dringen uit het oosten van het land. "Mijn strategisch team gelooft dat deze strijdkrachten zullen proberen om alle gebieden van pro-Russische separatisten met elkaar te verbinden, zodat ze een vollediger stuk land in handen hebben, wat ze langer in handen kunnen houden", zei generaal Breedlove op de BBC.

De situatie in oostelijk Oekraïne is zelden zo explosief geweest als nu. Als het nu tot rechtstreekse confrontaties komt tussen Oekraïense en Russische strijdkrachten dreigt een open oorlog tussen beide buurlanden, wat de oostelijke buitengrenzen van de Europese Unie in vuur en vlam kan zetten.

Provocaties

Sinds het conflict in oostelijk Oekraïne in april begon, vielen er al minstens 4.000 doden. Een fragiel staakt-het-vuren werd begin september afgesproken, maar al snel doorbroken.

Zorgwekkend is ook hoe het Kremlin samen met zijn militaire inmenging in Oekraïne gisteren ook zijn militaire provocaties tegenover de NAVO opvoerde, als waarschuwing om zich niet te mengen. Russisch defensieminister Sergei Shoigu kondigde aan dat Russische langeafstandsbommenwerpers op globale patrouille zullen vertrekken, van de Noordelijke IJszee tot de Caraïben en de Golf van Mexico - tot in de achtertuin van de VS dus. Dergelijke vluchten vonden geregeld plaats tijdens de Koude Oorlog. Volgens Shoigu "vereist de huidige situatie dat Rusland de patrouillevluchten herstart".

In de voorbije weken drongen Russische gevechtsvliegtuigen ook al herhaaldelijk kortstondig het luchtruim binnen van Baltische Staten, om hen te intimideren. Ze werden telkens onderschept door NAVO-gevechtsvliegtuigen. Het risico op een gewapend incident tussen Russische en NAVO-toestellen neemt zo exponentieel toe.