Direct naar artikelinhoud

Zeker veertig doden bij instorting Moskouse markthal

Bij de instorting van een grote overdekte markt in Moskou zijn minstens veertig mensen omgekomen. Het dak kon de zware sneeuwlast niet dragen.

Brussel / Moskou

Belga / Eigen berichtgeving

De Moskouse burgemeester Joeri Loesjkov sloot in een eerste reactie een terreuraanslag uit. Na de strenge vorst van de afgelopen weken lagen de temperaturen in Moskou boven het vriespunt. 's Nachts had het hevig gesneeuwd. Het 2000 vierkante meter grote ronde dak uit gewapend beton bezweek onder het enorme gewicht van de sneeuw.

Op het moment van de ramp bevonden zich ongeveer honderd mensen op de overdekte markt. Er vielen zeker veertig doden. Minstens dertig van hen werden met beenbreuken en andere zware verwondingen in veiligheid gebracht. De meeste slachtoffers zijn gastarbeiders uit de Kaukasus.

De reddingsacties werden nog bemoeilijkt nadat er in het vernielde gebouw brand was uitgebroken. "Het is moeilijk in de opgehoopte brokstukken bij de mensen te geraken", zei een hulpverlener. Reddingswerkers met speurhonden zochten de hele dag in het puin naar een tiental overlevenden, die met klopsignalen of geroep de aandacht trokken. De Russische minister voor Noodtoestand, Sergej Sjoigoe, zei dat enkele overlevenden de kelders waren ingevlucht. Maar daar steeg het water door gesprongen leidingen gevaarlijk snel. Met de hulp van draagbare telefoons gaven enkele bedolven mensen een teken van leven. Om te vermijden dat de vermisten zouden bevriezen, werd warme lucht op het gebouw geblazen.

"Mijn drie zussen zijn in de hal omgekomen", zei marktkramer Oktaj Salmanov uit Azerbeidzjan. "Zelf was ik voor een korte rustpauze even buiten gegaan." De hulpdiensten daagden na de instorting van het gebouw veel te laat op, klaagde Salmanov.

De markthal aan de Baumanstraat en het twee jaar geleden in het zuiden van Moskou ook al ingestorte waterpretpark Transvaal zijn door dezelfde architect, Nodar Kantsjeli, ontworpen. Na het ongeval in het zwembad op 14 februari 2004, waarbij 28 bezoekers om het leven kwamen, hadden ingenieurs de toestand van talrijke gebouwen in Moskou onderzocht. Bij de levensmiddelenmarkt in de Baumanstraat werden gebreken vastgesteld, onder meer bij de brandveiligheid, zei burgemeester Loesjkov. Het dak had echter alle schijn in orde te zijn.

Dit jaar zorgden al twee dodelijk instortingen van overdekte hallen na sterke sneeuwval in Europa voor doden. Op 2 januari begaf het dak van een schaatsbaan het in het Beierse Bad Reichenhall, wat het leven kostte aan 15 mensen. Vier weken later, op 28 januari, kwamen in het Zuid-Poolse Katowice 65 mensen om, onder wie een Belg, toen het dak van een beurshal tijdens een tentoonstelling van reisduiven instortte.