Direct naar artikelinhoud

Voorgevoel voor gevorderden

ROMAN - Zusjesland zou samengevat kunnen worden als het verhaal van een helderziende tweeling die een vernietigende aardbeving ziet aankomen. Zou. Want dan zou je Curtis Sittenfelds vierde boek niet bijzonder goed gelezen hebben.

Een paranormaal begaafde tweeling en een natuurramp, het lijkt een combinatie van de twee grootste Hollywoodclichés, maar Sittenfeld slaagt erin de boobytraps van beide verhaallijnen te omzeilen. Violet en Kate Schramm zijn om te beginnen niet identiek, wat slapstick misverstanden alvast uitsluit. Hun sterke instinct is misschien wel hun grootste gemene deler, want voor de rest lijken ze weinig op elkaar. Voor jonge dertiger Kate, door wier ogen de lezer alles volgt, is 'Vi' het levende voorbeeld van hoe ze niet moet worden: zwaarlijvig, biseksueel en professioneel helderziend.

Het verhaal begint op het moment dat Vi de boodschap krijgt dat er een zware aardbeving zit aan te komen. De media werpen zich op het verhaal met de passie van een tekortgeschoten hyena en wat volgt is het relaas van wat zich afspeelt tussen de voorspelling tot even na de uitgerekende datum.

Helderziendheid speelt na dat beginmoment slechts een bijrol, deels doordat Kate zich van haar gave gedistantieerd heeft op het moment dat ze moeder werd, deels doordat die gave bij Vi vaak niet meer is dan voorgevoel voor gevorderden. Ook de dreiging van de natuurramp verdwijnt naar de achtergrond, en de aandacht komt vooral te liggen op de kleine ontwrichtingen die het dagelijkse leven naar believen levert.

Het is in de weergave van dagelijkse dingen dat Sittenfeld excelleert. Het contrast tussen de depressie van de moeder van de tweeling en de manier waarop Kate zelf met haar twee jonge kinderen omgaat, bijt. Ook de tegenstelling tussen thuisblijvers Kate en buurman Hank, en hun werkende echtgenoten blijft hangen. Er zijn maar weinig auteurs die zo vlot kunnen weergeven hoezeer de dagen van huisvaders en -moeders overlopen terwijl anderen er enkel een oneindige leegte in zien. Alleen op het einde gaat het mis. Dat er verschuivingen moesten komen, ook tussen Vi en Kate, sprak voor zich, alleen hadden die - het is een binnenkopper - wat minder voorspelbaar mogen zijn.

Curtis Sittenfeld, Zusjesland, Cargo, 432 p., 24,90 euro.

Vertaling: Monique Eggermont.