Direct naar artikelinhoud

'Geen stadion is afgang'

Brussel heeft de officiële aftrap voor Euro 2020 gegeven met de onthulling van zijn logo als een van de dertien speelsteden voor het EK. Dat de eerste steen voor het Eurostadion er nog steeds niet ligt, lijkt niemand te verontrusten.

Niets dan lachende gezichten gisteren in het Brusselse stadhuis. Begrijpelijk, want met de onthulling van het logo is de echte kick-off voor Euro 2020 in België gegeven. Een dag waar al meer dan twee jaar naar is uitgekeken, sinds gewezen UEFA-voorzitter Michel Platini in september 2014 de naam van Brussel uitsprak als een van de dertien speelsteden voor het EK dat over heel het Europese continent is verspreid.

"Brussel kon met zijn centrale ligging niet ontbreken", sprak burgemeester Yvan Mayeur (PS). "Met een EK kun je de stad tot ver over de landsgrenzen heen promoten. En we krijgen een nieuw groot stadion dat generaties lang zal meegaan."

Het woord is gevallen: het stadion. In alle steden staat reeds een volwaardig stadion of zijn ze op zijn minst al aan het bouwen. In België kreeg bouwheer Ghelamco zijn milieueffectrapport (MER) wel goedgekeurd maar is het nog wachten op de bouwvergunning. Niet toevallig paaide Mayeur de afgevaardigden van de gemeente Grimbergen, dat zich binnenkort over de bouwaanvraag moet uitspreken. "Ik wil hen bedanken voor hun steun. Ik weet zeker dat de samenwerking vlot zal verlopen."

Guy Vanhengel (Open Vld), de Brusselse minister van Financiën en Begroting, schat dat de werken - in het beste geval - nog voor de zomer kunnen beginnen. "Ergens in juni of juli. Dat geeft ons twee jaar de tijd, dat moet volstaan. En eens we beginnen, dan zal het vooruitgaan. Dan zetten we alles op alles. Ghelamco heeft dat al meer dan eens benadrukt."

Deadline Eurostadion: zomer 2019

Het enthousiasme van de Brusselse politici lijkt aanstekelijk, want ook bij de Europese voetbalbond ligt niemand wakker van de vertraging in het bouwdossier. Het Brusselse organisatiecomité rapporteert maandelijks en niets wijst er volgens vicevoorzitter Michael van Praag op dat België en Brussel hun afspraken niet zullen nakomen.

"Ik kan me niet inbeelden dat het stadion er niet zou komen", stelde de Nederlander. "De afgang zou te groot zijn. De UEFA kreeg ook nog geen enkel signaal dat het niet in orde zou geraken. Het is natuurlijk een groot project dat veel van de stad en haar omgeving vraagt, maar mijn ervaringen leren me dat als Belgen zeggen 'het komt er', dat het er dan ook effectief komt. De KBVB is hier, de stad Brussel onthulde net haar logo; denk je dat die mensen hier zouden staan als ze zouden weten dat het niet zal lukken? België kan niet meer terug."

De UEFA had graag gezien dat Brussel, net als Boedapest, in 2016 al de eerste steen zou leggen, maar een deadline was dat niet. Die ligt in de zomer van 2019, weet Van Praag. "Een jaar op voorhand, dan moet het stadion klaar zijn om getest te worden, om te checken of alles klopt. Tot dan maak ik me geen zorgen. Er is ook helemaal geen alternatief voor Brussel op dit moment omdat we van mening zijn dat het stadion er zal komen."

Grote economische return

Alain Courtois (MR), grote bezieler van het project en voorzitter van het organisatiecomité, laat weten dat er geen plan B is. Het Eurostadion moet op parking C komen. "We kennen de eisen en plichten van de organisatie en ik kan u geruststellen: we zijn op de goede weg. We gaan niets forceren. Er is geen toernooi zonder stadion, maar er zal ook geen stadion zijn zonder toernooi."

Ook Courtois herhaalt graag hoe belangrijk het is dat België eindelijk kan uitpakken met een modern en multifunctioneel stadion en hoe belangrijk de economische return van zo'n EK is. "Ik wil graag de burgemeester van Lyon citeren: 'Voor mij mag het EK elk jaar naar Lyon komen.' Zo groot was het succes voor de economie en het toerisme in zijn stad. Ik merk dat de vraag in België ook groot is om een internationaal evenement naar hier te halen. Met het EK is ons dat gelukt. Ik heb aan de UEFA zelfs aangeboden om in Brussel het hoofdkwartier voor de pers te installeren. Nog meer overnachtingen, nog meer mensen."

De UEFA heeft hij alvast overtuigd, nu nog de gemeente Grimbergen.