Direct naar artikelinhoud

'Club miste killer zoals ik'

Nog voor Abdoulay Diaby (24) één minuut voor Club Brugge heeft gespeeld, droomt hij honderduit over zijn eerste jaar op Olympia. 'Ik wil prijzen pakken.' De zelfbewuste spits, die overkomt van Lille OSC, mikt zelf op een sleutelrol. 'Ik kan alleen voorin spelen of in steun van een diepe spits.'

Eén interview wil hij geven voor hij op vakantie vertrekt. En zo komt het dat De Persgroep, vier dagen na zijn handtekening onder een vierjarig contract bij Club, samenzit met Abdoulay Diaby in Parijs. Hij bestelt een thee met honing in de bar van Hotel Hyatt Regency, op een boogscheut van zijn ouderlijke woning.

Bijna viel de afspraak in het water. Diaby, vergezeld door zijn broer en persoonlijke begeleider Idrissa, grijpt al snel naar de maag. "Ik voel me niet super. Buikpijn. Ik heb overwogen om af te bellen, maar dat kon ik niet maken."

Met welk gevoel zit je hier? Opluchting?

Diaby: "Blijdschap vooral. Ik ben tevreden dat ik op reis kan gaan met een leeg hoofd. Ik wilde absoluut de voorbereiding bij Club Brugge aanvatten, want trainen bij Lille terwijl ik wist dat ik er zo goed als zeker zou vertrekken, wou ik vermijden."

Hoe heb jij de voorbije zes maanden beleefd?

"Het was moeilijk. Na een fantastisch halfjaar bij Moeskroen verwachtte ik op zijn minst een eerlijke kans bij Lille, maar die kwam er nooit. De coach (René Girard, PJC) wilde een grote targetspits. Dat ben ik niet."

Heb je spijt van je terugkeer naar Lille? Je had topschutter kunnen worden in België.

"Dat weet je nooit, al zou ik een goede kans gemaakt hebben. Bij mijn vertrek in Moeskroen zat ik aan twaalf goals, Mitrovic heeft afgeklokt op twintig. Wel, mijn doel bij het begin van het seizoen was om er minstens twintig te maken."

Ben jij iemand die leeft van doelpunten?

"Dat is voor elke aanvaller belangrijk. Ook al wint de ploeg met 0-4, als spits ben je op een bepaalde manier ongelukkig als je niet gescoord hebt. Bij mij is dat niet anders."

In januari al wilde Michel Preud'homme je er graag bij. Waarom is het toen niet gelukt?

"Ik zal je vertellen hoe het gegaan is. Ik zat met Mali op de Africa Cup, toen ik te horen kreeg dat Club erg geïnteresseerd was. Ik was meteen gewonnen voor een transfer, want ik voelde dat het bij Lille lastig zou worden om me door te zetten. Dat heb ik dan ook laten weten aan de beide clubs en aan mijn makelaar. De mensen van Club hebben er vervolgens alles aan gedaan om me te halen, maar Lille wou me niet laten gaan."

Heb je gesprekken gevoerd met het bestuur van Club Brugge in die periode?

"Michel Preud'homme heeft me gebeld. Hij vertelde me dat hij op zoek was naar een spits met mijn profiel en dat hij me kon gebruiken om de titel te halen. En toen bleek dat een overgang in januari onmogelijk zou worden, beloofde Preud'homme me dat hij contact zou houden.

"Af en toe stuurde hij me een sms om me een hart onder de riem te steken. Dat deed deugd. Ik ben ervan overtuigd dat Preud'homme mij beter kan maken."

Sommigen denken: met jou erbij had Club wel kampioen kunnen worden.

"Ik had kunnen helpen. Misschien misten ze een echte killer? Bij Club kunnen zelfs de links- en de rechtsback scoren, maar om eerste te eindigen, heb je een buteur nodig. Desondanks vond ik Club de meest complete ploeg, het was een geslaagd seizoen. De titel volgt wel."

Volgend jaar al?

"We maken een goede kans, het moet óns seizoen worden. Ik heb voor Club gekozen om prijzen te pakken. Met het podium kunnen we niet tevreden zijn."

Heeft de Champions League een rol gespeeld in je keuze voor Club?

"Ja, ik wil proeven van het hoogste niveau. Die hymne alleen al... Daarom ook ben ik zo blij met Club. Bij Lille zou ik enkel competitie- en bekermatchen kunnen spelen, nu maak ik kans op de Champions League. Dit is een stap vooruit."

Wat kun jij het elftal bijbrengen?

"Ik heb kwaliteiten die de anderen niet hebben. Of dat dan snelheid, techniek of efficiëntie is, daar wil ik me niet over uitspreken. Ik ben anders dan Tom De Sutter of Obbi Oulare. Uitstekende spelers, versta me niet verkeerd, maar zij zijn in de eerste plaats groot, kopbalsterk en krachtig."

Kun je met hen samenspelen?

"Volgens mij zullen we complementair zijn. Ik kan alleen voorin spelen, maar ook naast of in steun van een diepe spits. Zelfs op de flank kan ik gevaarlijk zijn."

Hoe kijk jij naar het rotatiesysteem dat Preud'homme hanteert?

"Er komen kansen genoeg om mij te bewijzen. Ik ga ervan uit dat Preud'homme in de sleutelmatchen zijn sleutelspelers zal opstellen."

En jij behoort tot die categorie?

"Anders was ik niet naar Club gekomen."