Direct naar artikelinhoud

Poetin legt ngo's het zwijgen op

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet getekend die het Kremlin de macht geeft 'ongewenste organisaties' op te doeken.

Volgens de letter van de wet kan de Russische openbaar aanklager iedere organisatie, of het nu een binnenlandse beweging of een buitenlandse partij is, als ongewenst verklaren. Dat kan als die organisatie "een bedreiging vormt voor de Russische grondwet, de binnenlandse veiligheid of de strijdkrachten".

De definitie van een organisatie is in de nieuwe repressieve wet onduidelijk. Het gaat in de eerste plaats om niet-gouvernementele organisaties (ngo's), maar er kunnen ook massamedia, politieke partijen en protestbewegingen onder vallen. Individuen die in verband worden gebracht met deze organisaties krijgen geldboetes, maar kunnen bij herhaling tot zes jaar celstraf krijgen. De wet voorziet ook in een verbod op het verspreiden van informatie over ongewenste organisaties.

"Iedere overheid heeft het recht haar grondwet te beschermen ten bate van de soevereiniteit", vertelt Valentina Matvijenko, de voorzitter van de Federatieraad, aan persbureau Tass. Volgens het Russische hogerhuis staat de nieuwe wet in lijn met wetgeving in andere landen.

Sinds de onrust in Oekraïne ziet Rusland een toenemend gevaar in westerse ngo's en andere buitenlandse organisaties. Matvijenko: "Kunt u zich voorstellen dat wij in Rusland belastinggeld apart zetten om ngo's in westerse landen te financieren, of in de Verenigde Staten? Dat is ondenkbaar. Maar omgekeerd gebeurt het wel."

Tatjana Loksjina van de Russische afdeling van Human Rights Watch laat aan persbureau Interfax weten dat de wet vooral gericht is op Russische activisten en organisaties. "Dit geeft het Kremlin de mogelijkheid kritische burgers en organisaties af te snijden van de rest van de wereld. De wet wordt per 2 juni van kracht.