Direct naar artikelinhoud

Ivo Van Hove krijgt Vlaamse Cultuurprijs

Het al uitgebreide palmares van theater- en operaregisseur Ivo Van Hove is weer wat rijker geworden. Hij kreeg uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de Vlaamse Cultuurprijs.

Van Hove, die sinds 2001 Toneelgroep Amsterdam leidt, krijgt de cultuurprijs voor zijn parcours dat hij de voorbije decennia in binnen- en vooral buitenland aflegde. "Hij gaf al als beginnend regisseur blijk van een visionair leiderschap, vaak tegen de stroom in", aldus de jury.

Zeker de voorbije jaren steeg de faam van Van Hove dankzij enkele belangrijke producties producties en prijzen. Met Visconti's Les Damnés opende hij deze zomer nog onder luid applaus het festival van Avignon. Lazarus, de musical die hij samen met de intussen overleden David Bowie maakte, oogstte wereldsucces. In 2015 en 2016 ontving Van Hove ook belangrijke theaterprijzen voor A view from the bridge / Vu du pont van Arthur Miller. De 58-jarige Van Hove, die al sinds het begin van zijn carrière samenwerkt met scenograaf en lichtontwerper en levenspartner Jan Versweyveld, werkte ook al als gastregisseur voor gezelschappen.

Een logische erkenning dus, vindt Gatz. "De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor Ivo Van Hove tekende, is verbluffend. Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde. Wereldberoemd als hij is, heeft Van Hove deze prijs meer dan verdiend."

Van Hove zegt in het persbericht vereerd te zijn. "Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog altijd een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog."