Direct naar artikelinhoud

Te koop: eco-huis in Brussel

'Het huis der ontmoetingen' heet het project van de Brusselse vzw La Polyclinique de la Culture. Drijvende kracht Ive Van Bostraeten bouwde het een eerste keer een jaar geleden. De volgende weken staat het op PleinOPENair (POA) aan het RijksAdministratief Centrum. Het eco-huis voorziet in zijn eigen behoeften: stroom, warmte en zuiver water. Tijdens POA, dat vandaag begint, is het constant bewoond en biedt het onderdak aan muzikanten en kunstenaars.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

'Dit is een experimenteel en evoluerend project", zegt Van Bostraeten. "Het huis der ontmoetingen moet de mensen doen nadenken over wonen en ecologie, over het verbruik van water en energie."

Van Bostraetens opzet is op dat vlak alvast gelukt. Zijn huis toont aan dat er, zelfs met een beperkt budget (12.000 euro), best wat mogelijk is. "We zijn er al achter gekomen dat we het huis met ons budget niet volledig autonoom kunnen maken, maar toch. Onze warmte halen we uit de natuurlijke verbranding van biomassa, een bak gevuld met 10 kubieke meter houtschilfers. Tijdens hun rottingsproces wekken die een warmte op van 70 graden Celsius. Het water voor de verwarming wordt door de bak geleid en zo verwarmd en naar een radiator geleid. Energie wekken we op via een zonnepaneel van 12 volt en een kleine windmolen met een spanwijdte van 1,15 meter. Daarmee laden we vier batterijen op, genoeg voor wat licht, een radio of een klein tv-toestel. Een transformator zet de 12 volt over naar 220 volt."

Maar het vooruitstrevendste vindt Van Bostraeten de watervoorziening. "We recupereren regenwater, dat vervolgens door inlandse moerasplanten in die mate gezuiverd wordt dat het zelfs drinkbaar is. Ook het afvalwater, in een gesloten circuit, wordt op die manier behandeld. Eerst wordt het via grote bakken vol met lava geleid waarop moerasplanten groeien, vervolgens via kleinere met moerasplanten op matten. Over een periode van goed tien uur wordt het zo gradueel gezuiverd. De planten halen alle nitraten uit het water."

Simpel, milieuvriendelijk en goedkoop. De Vlaamse Gemeenschap zag er heil in en steunde Van Bostraeten met 6.000 euro. Om de resterende 50 procent van het budget rond te krijgen stuurde hij een dossier naar meerdere 'ecologische' bedrijven. Misschien wilden zij wel een deel van de kosten dragen en mee het project ontwikkelen in ruil voor naamvermelding. Geen enkel bedrijf reageerde. "De economische malaise zal natuurlijk niet geholpen helpen", zegt de jonge idealist. "Bovendien stond het huis oorspronkelijk in Molenbeek, op het Sint-Jan-Baptist-Voorplein. Ook niet meteen de meest uitnodigende buurt."

Het huis verhuisde naar de Maximiliaanhoeve, de kinderboerderij aan metrohalte IJzer, tegenover de Citroën-garage. De stad Brussel zou het opkopen en het een vast plaatsje gunnen op de hoeve. Daar zou het verder ontwikkeld kunnen worden. Maar ook dat verhaal ging niet door. Intussen heeft het huis zijn domicilie in Gembloers. "Ideaal is dat niet", zegt Van Bostraeten. "Het liefst zou ik het zien staan op een universitaire campus, waar wetenschappers het dan verder kunnen ontwikkelen."

De volgende weken staat het alvast op de site van het RijksAdministratief Centrum (RAC) in het kader van PleinOPENair. Het huis zal constant bewoond worden, onder meer door de kunstenaars en muzikanten die er tijdens de volgende weken hun ding zullen doen. Van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 augustus spelen die laatsten trouwens drie dagen non-stop.

POA gaat vandaag om 11.30 uur officieel van start met een expo in het restaurant over het (verleden van het) RAC, met onder meer geluidsinstallaties met getuigenissen over het RAC.

Info eco-huis: lapolycliniquedelaculture@coditel.net

Programma POA: www.pleinopenair.org

Milieuvriendelijk 'Huis der Ontmoetingen' vindt geen sponsors