Direct naar artikelinhoud

Jongeren vervolgd voor afpersing, diefstal met geweld en slagen en verwondingen

Twee jongeren gaan naar jeugdgevangenis in Everberg, een naar gesloten instelling in Ruislede

Extreem geval van 'steaming' in Bredene

Vijf jongens uit Bredene, Oostende en Gistel hebben donderdag twee leeftijdsgenoten overvallen in Bredene. De slachtoffers werden geschopt en geslagen en een van hen moest verzorgd worden voor een gebroken neus. Gisteren verscheen het vijftal voor de jeugdrechter voor poging tot afpersing, diefstal met geweld en opzettelijke slagen en verwondingen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kris Hendrickx

Donderdag omstreeks 15 uur stappen zes jongeren - één meisje en vijf jongens tussen veertien en zeventien jaar - op de bus in Bredene. Op de bus ontmoeten ze twee jongens van zestien en zeventien jaar, van wie ze één jongen blijken te kennen. Wanneer iemand uit de grotere groep vraagt om geld te lenen van het tweetal, escaleert de situatie. De twee weigeren, stappen af en worden achtervolgd door het zestal. Het tweetal wordt gevat en krijgt een flink pak rammel van de jongens. Met zijn vijven schoppen en slaan de daders op de twee jongens in. Als ze uiteindelijk verdwijnen, nemen ze de rugzak van een van de twee mee en laten ze één jongen met een gebroken neus achter.

Een voorbijkomende vrouw brengt de twee naar een arts en korte tijd later kan de politie het zestal inrekenen. De gestolen rugzak wordt teruggevonden bij een van de jongens thuis. Vrijdag verschenen de vijf jongens voor de jeugdrechter. Aangezien het meisje niet actief bij de overval betrokken was, wordt ze niet vervolgd. Voor de vijf jongeren heeft de overval wel ernstige gevolgen: twee worden naar de jeugdgevangenis van Everberg gebracht, één gaat naar de gesloten instelling in Ruislede en twee mogen naar huis onder strenge voorwaarden. "Alle jongeren hadden al een dossier bij het gerecht", vertelt Yviene Laleman van het Brugse parket. "Het is vooral in functie van die voorgeschiedenis dat gekozen wordt voor gevangenis, instelling of terug naar huis sturen. Eén jongen die ooit eens gevat werd voor zwartrijden mocht naar huis. Twee daders die eerder al diefstallen pleegden, zitten nu in Everberg."

De twee slachtoffers verkeerden na de overval in shock. "Je zou voor minder", vindt Laleman. "Op klaarlichte dag overvallen worden door jongeren die je kent. De twee zitten ook erg in met represailles, aangezien ze op school zitten met sommige daders." Gewelddadige jeugdbendes blijven volgens Laleman een uitzondering in de omgeving van Brugge. "Wat je vaker ziet, is dat groepjes minderjarigen inbraken plegen of oude vrouwtjes van hun handtas beroven. Maar extreme 'steaming'-gevallen als dit zijn zeldzaam."