Direct naar artikelinhoud

Fiscale druk België hoogste in eurozone

Nergens in de eurozone is de belastingdruk zo hoog als in België. Dat blijkt uit gegevens van 2007 die het Europese statistische bureau Eurostat heeft gepubliceerd.

In de Europese Unie van 27 lidstaten komt België op de derde plaats, na Denemarken en Zweden.De fiscale druk (de totale inkomsten uit belastingen en sociale bijdragen in verhouding tot het bruto binnenlands product) in België kwam in 2007 uit op 44 procent, tegenover een gemiddelde van 40,4 procent voor de zestien leden van de eurozone. Dat is een half procentpunt lager dan in 2006 en ruim 1 procentpunt lager dan in 2000. Toen bedroeg de Belgische fiscale druk 45,2 procent.In de eurozone hebben ook Frankrijk, Italië, Cyprus, Oostenrijk en Finland een fiscale druk van meer dan 40 procent. In Slowakije (29,4 procent), Ierland (31,2 procent) en Griekenland (32,1 procent) is de fiscale druk het laagst.Waarom die belastingdruk in de eurozone zo hoog is? Midden de jaren negentig lagen de tarieven in de vennootschapsbelasting in Europa al lager dan in de VS, Japan of de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Volgens de EU-experts waren het in het begin vooral de nieuwe lidstaten, de landen uit het voormalige Oostblok, die hun tarieven verlaagden. Nadien werden ze gevolgd door de oude lidstaten. België, bijvoorbeeld, verlaagde het hoogste tarief in de vennootschapsbelasting pas na 2000.

Concurrentie

Volgens de experts moet de verklaring vooral gezocht worden in de uitbreiding van de Unie. Door de eengemaakte markt uit te breiden met de nieuwe kapitalistische landen uit het Oosten ontstond een fiscale concurrentie tussen EU-lidstaten. Al die lidstaten wilden zich profileren naar de bedrijven.

Sociale zekerheid

Dat het gemiddelde tarief in de vennootschapsbelasting in Europa een stuk lager ligt dan elders ter wereld is maar een deel van het verhaal. Bedrijven met personeel betalen mee aan de sociale zekerheid. En die is in Europa duurder dan elders, waar meer met privéverzekeringen wordt gewerkt.De sociale zekerheid wordt door de Commissie aangestipt als de verklaring waarom Europa de hoogste fiscale druk ter wereld heeft. In 2007 ging 39,8 procent van het Europese bbp naar belastingen en sociale bijdragen. In Japan en de VS was dat zo’n 12 procentpunt minder.