Direct naar artikelinhoud

Goksites: België sleept Europa voor rechter

België sleept de Europese Commissie voor de rechter. Een Europese aanbeveling zet het Belgische systeem om gokwebsites te verbieden op de helling.

Onze kansspelwet legt sinds 2011 strenge voorwaarden op aan goksites. Ze bepaalt dat die een vergunning moeten hebben van de Kansspelcommissie, een server hebben in ons land en hier belastingen betalen op hun inkomsten.

Door de strenge wet zijn al 94 websites op de zwarte lijst in ons land beland. Deze zomer kwam de Europese Commissie echter op de proppen met een eigen aanbeveling rond 'onlinegokdiensten'. Die doorkruist de Belgische wet. De aanbeveling bevat een lange lijst voorwaarden: spelers correct informeren over de risico's van gokken, minderjarigen kunnen weren, maatschappelijk verantwoord reclame maken en gokverslaafden moeten zichzelf een spelverbod kunnen opleggen.

Ons land dient nu een klacht in tegen de Commissie omdat die met de aanbeveling haar bevoegdheid te buiten is gegaan. Zolang er geen uniforme regels zijn voor alle lidstaten, vindt België dat het zelf zijn kansspelbeleid moet kunnen bepalen.

Onverantwoord

Volgens Peter Naessens van de Kansspelcommissie bieden de Europese aanbevelingen minder bescherming dan de Belgische regels, zo schrijft De Tijd. Onlinegokken soepeler behandelen is volgens hem onverantwoord omdat het nog gevaarlijker is dan gokken in de echte wereld.

Nog meer landen zullen het voorbeeld van België volgen, stelt Naessens. De beslissing om de Europese Commissie voor de rechter te brengen, is nog goedgekeurd door Maggie De Block (Open Vld) en de nieuwe minister van Begroting en Nationale Loterij, Hervé Jamar (MR).