Direct naar artikelinhoud

Bruggenbouwer van Vlaamse industrie

Weefmachinebouwer Picanol stapt in Tessenderlo Chemie. Picanolbaas Luc Tack wil daarmee een mooie industrieparel verankeren in eigen land.

De alliantie komt als een volslagen verrassing. Picanol koopt het belang van 27,6 procent van de Franse staat over in Tessenderlo Chemie en wordt daarmee een forse aandeelhouder. "We willen Tessenderlo Chemie aan een duurzame verankering in Vlaanderen helpen", zegt CEO Luc Tack van Picanol op een persconferentie in Ieper. "Met deze participatie willen we Tessenderlo een stabiel aandeelhouderschap verzekeren en de ontwikkeling van strategie op de lange termijn bevorderen."

Hij benadrukt dat dit voor de werknemers van Picanol en Tessenderlo Chemie niets verandert. De Picanol Group stelt wereldwijd 1.950 mensen te werk, van wie 1.350 in Ieper. Tessenderlo Chemie telt wereldwijd zo'n 7.000 werknemers. "We zijn in verschillende branches actief", benadrukt Tack. "Niemand moet vrezen voor zijn job. Wat we wel zullen doen, is ervaringen uitwisselen op bijvoorbeeld IT-vlak".

Luc Tack gelooft naar eigen zeggen sterk in de maakindustrie in Vlaanderen en in technologische ontwikkeling. Hij heeft tal van andere bedrijven gescreend. "We hebben naar heel wat andere bedrijven in de textiel- en machinebouwsector gekeken. Maar zo'n bedrijf overnemen zou betekenen dat we nog verder afhankelijk zijn van dezelfde economische cycli en de markt voor kapitaalgoederen. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat we beter een kleiner belang in een groot bedrijf als Tessenderlo namen, dan 100 procent in een kleiner bedrijf."

Diversifiëren

Hij koos voor Tessenderlo omdat het om een industrieel project gaat, met internationale activiteiten, waarvan het beslissingscentrum in België ligt.

Picanol en het Franse staatsbedrijf SNPE hebben over de verkoop een bindende overeenkomst getekend. Dat belang is nog een erfenis uit het prille begin van Tessenderlo Chemie, toen de groep nog haar eigen kalium- en fosfaatertsmijnen uitbaatte in de Elzas. Er was al lang sprake van dat de Franse overheid uit Tessenderlo Chemie zou stappen.

Het Ieperse bedrijf betaalt 22 euro per aandeel, of in totaal 192,4 miljoen euro. Donderdag sloot het aandeel Tessenderlo op 20,35 euro op Euronext Brussel.

De financiering is voor Picanol geen probleem: de weefgetouwenfabrikant hield de voorbije jaren alle kasstroom in huis en beschikte eind 2012 over een berg cash van 145 miljoen euro. In plaats van die uit te keren, spendeert Picanol-grootaandeelhouder Luc Tack die dus aan de hem dierbare maakindustrie.

De intrede van Picanol in het kapitaal van Tessenderlo Chemie is verrassend. De twee bedrijven zijn immers in totaal andere sectoren actief. Picanol argumenteert dat het zijn activiteiten zo wil diversifiëren en meer geografisch spreiden, "om zich zo beter te wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness waarin het vandaag actief is".

Tessenderlo Chemie legt zich met zijn specialiteiten hoofdzakelijk toe op voeding, landbouw, watermanagement en de valorisering van bioreststoffen. De groep heeft de voorbije jaren onder impuls van CEO Frank Coenen een ingrijpende transformatie ondergaan, waarbij heel wat activiteiten die onvoldoende rendeerden werden verkocht.

Het is opvallend dat Luc Tack bij Tessenderlo instapt op een ogenblik dat het aandeel op de beurs al een hele tijd in de lappenmand ligt. Bij Picanol stapte de CEO ook in op een ogenblik dat de beurskoers in de touwen lag.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde mededingingsautoriteiten. Picanol verwacht dat ten laatste op 8 november de deal zal zijn afgerond.

Overigens is Picanol niet aan zijn proefstuk toe wat diversifiëring betreft. De groep is vooral bekend om de productie van weefmachines, maar heeft ook een eigen gieterij, die als toeleverancier hoogtechnologische gietstukken maakt. Het heeft ook een divisie (PsiControl Mechatronics) die sturingen maakte voor machines. Picanol is met het Limburgse Melotte zelfs actief in 3D-printing.