Direct naar artikelinhoud

Pausbezoek werkt op Israëlische zenuwen

Geen voertuig met kogelvrij glas, eerst op bezoek bij de Palestijnen en pas daarna naar de Israëlische president. Het bezoek dat paus Franciscus vanaf vandaag brengt aan het Midden-Oosten wordt sowieso politiek beladen. 'In Israël is de ergernis erg groot.'

Franciscus is de vierde paus die de regio bezoekt, maar hij zal dat doen met duidelijk andere accenten dan zijn voorgangers. Eerste trendbreuk met het verleden: een open voertuig zonder kogelvrij glas, en dat ondanks de verhoogde politieke en religieuze spanningen in het Midden-Oosten én een stijging van antichristelijk vandalisme door joodse extremisten. Maar paus Franciscus wil absoluut zoveel mogelijk contact met de bevolking, ook in Jeruzalem.

De tweede trendbreuk is er een die meteen ook aangeeft dat, hoewel zijn reis officieel een pelgrimstocht is, het bezoek van Franciscus een veel grotere en veel meer politieke impact zal hebben in het Midden-Oosten.

Het Vaticaan heeft laten weten dat de paus vanuit Jordanië, waar hij een vluchtelingenkamp met Syriërs zal bezoeken, eerst naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem zal reizen en pas daarna Israël zal aandoen.

In de officiële aankondiging valt ook op dat er wordt gesproken over een bezoek aan president Mahmoud Abbas van de staat Palestina. "Daarmee is duidelijk dat het Vaticaan Palestina als onafhankelijke staat beschouwt", zegt Brigitte Herremans, Midden-Oostenkenner bij Broederlijk Delen en Pax Christi. "Dat hij eerst naar de Westoever reist en niet naar Israël, benadrukt een boodschap van solidariteit met de Palestijnen."

Daardoor, zo vreest Herremans, zou dit bezoek wel eens de partijen nog meer uit elkaar kunnen drijven dan al het geval was. Het bezoek van de paus werd in januari aangekondigd, toen er nog hoop was voor de vredesgesprekken. De pogingen van John Kerry, buitenlandminister van de Verenigde Staten, om Palestijnen en Israëli's dichter bij elkaar te brengen, liepen op een sisser uit.

Bovendien weigert Israël, sinds de extremistische Hamas en de gematigde Fatah een pact hebben ondertekend, nog met de Palestijnen te praten. "Veel verandering zal daarin door het bezoek van de paus niet komen", meent Herremans. "Israël voelt zich onterecht bejegend door de internationale gemeenschap en dat is met dit bezoek niet anders. Op het terrein is de wrevel erg groot en hebben extremisten de afgelopen tijd heel wat aanvallen gepleegd."

In de afgelopen twee weken werden kerken in Jeruzalem beklad met antichristelijke slogans als 'Jezus is vuilnis' en 'dood aan de christenen'.

Brigitte Herremans: "De schuld wordt wel in de schoenen van extremisten gestoken. Maar de ergernis gaat veel verder dan enkel de kolonisten. Deze week nog heeft het Israëlische leger honderden olijfbomen op het terrein van Tent of Nations, een vredeskamp in Bethlehem, verwoest. Dat kamp wordt gerund door een christen. Misschien had de paus een en ander kunnen kalmeren als hij eerst naar het Holocaustmonument Yad Vashem was gegaan, maar dat is dus niet het geval."