Direct naar artikelinhoud

Minister Muyters: 'Het was niet goed genoeg'

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters reageert voor het eerst op de tegen-vallende prestaties van ons land op de Spelen in Londen. Er is lof, maar toch ook kritiek: 'Laten we niet flauw doen: als wij nu beweren dat we goed hebben gepresteerd, wat moeten de Nederlanders dan zeggen?'

Muyters wil voorlopig nog geen grote conclusies trekken uit de prestaties van de Belgen. De sportminister spreekt van gedachten en overwegingen. Zo is er lof voor de medaillewinnaars, dat spreekt. Muyters: "Voor de geschiedenis tellen enkel goud, zilver en brons. Dat maakt de olympische medaille juist zo fantastisch."

Ook de olympisch gediplomeerden krijgen een compliment, van Hans Van Alphen tot Jolien D'Hoore en de Borlées.

Maar de realiteit liegt niet: met drie medailles presteerde België minder goed dan verhoopt. Op basis van het bnp en de demografie moet ons land in staat zijn om tot tien medailles binnen te halen. Het is bij drie gebleven. Dat weet ook Muyters.

"Laten we niet flauw doen: als wij nu beweren dat we goed hebben gepresteerd, wat moeten de Nederlanders dan zeggen met hun 20 medailles?"

"Afgezien van de drie medailles en enkele prachtprestaties die net naast de prijzen vielen, zijn er ook tegenvallers. In sommige sporten hadden we duidelijk meer verwacht."

Muyters geeft niet meteen verklaringen voor de tegenvallende prestaties, maar weet dat tegenslag niet de grote boosdoener is: "Pech volstaat niet als uitleg." Het komt volgens de minister ook de bonden toe om analyses te maken. "Als overheid moeten we nagaan of wij ervoor gezorgd hebben dat de atleten zich optimaal konden voorbereiden op de Olympische Spelen. De verschillende gemeenschappen hebben op het vlak van sport nog nooit zo goed samengewerkt als vandaag het geval is."

Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het BOIC, sprak net na de Spelen over een gebrek aan centen voor een Belgisch topsportbeleid. Het Belgische comité moet het nu doen met 33 miljoen euro. Beckers droomt van het drievoudige, van 100 miljoen euro.

Muyters geeft als begrotingsminister ook aan dat zoiets niet eenvoudig wordt. "Veel meer geld voor topsport vinden zal niet simpel zijn. Maar als daar een draagvlak voor bestaat, zal ik dat aankaarten in de Vlaamse regering. Zolang iedereen maar beseft dat je een euro maar één keer kunt uitgeven." Muyters wil binnen afzienbare tijd, twee maanden, de Spelen definitief evalueren en een nieuw Topsport-actieplan voorstellen.