Direct naar artikelinhoud

Neergestoken tiener Gay Pride Israël overleden

Een van de zes mensen die donderdag werden neergestoken tijdens een Gay Pride in Jeruzalem, is zondag overleden. Het gaat om Shira Banki (16), meldden verschillende Israëlische media.

De ultraorthodoxe Jood Yishai Schlissel stak donderdag wild om zich heen tijdens de Gay Pride. Daarbij raakten Banki en de vijf anderen zwaargewond. Schlissel was net weer vrij, nadat hij in 2005 tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor het neersteken van drie mensen tijdens de Gay Pride in dat jaar.

Na zijn vrijlating keerde Schlissel terug naar zijn woonplaats Modi'in Ilit op de Westelijke Jordaanoever. Plaatsgenoten lieten weten dat hij daar handgeschreven pamfletten uitdeelde waarin hij Joden aanspoorde om de Gay Pride te verhinderen. Het risico om in elkaar geslagen of opgepakt te worden zouden ze er dan bij moeten nemen.

Het steekincident leidde ertoe dat zaterdag duizenden mensen de straat op gingen in meerdere Israëlische steden om te demonstreren tegen homofobie en geweld. Velen van hen hadden regenboogvlaggen bij zich. Sprekers riepen de regering op harder op te treden tegen homohaat. President Reuven Rivllin beloofde in Jeruzalem aan die wens gehoor te geven.

In Tel Aviv was al een bijeenkomst gepland om de moord op twee jongeren te herdenken die zes jaar geleden werden doodgeschoten bij een jongerencentrum voor homoseksuelen. Door het recente geweld in Jeruzalem kwamen daar zo'n 10.000 mensen op af.