Direct naar artikelinhoud

Brusselse regering ruziet over inperken van 'postjespakken'

Slechts een kwart van de parlementsleden mag hun job combineren met een burgemeesters- of schepensjerp. Dat staat in het Brusselse regeerakkoord. Vraag is of de ingreep er ooit komt. Het voorstel werd maandag ingediend, maar niet alle regeringspartijen tekenden het. PS en Open Vld steunen de tekst niet, tot ongenoegen van de partners CD&V, cdH, Ecolo en Groen.

"Wij willen voorgoed komaf maken met het 'postjespakken'", reageert Annemie Maes, de Brusselse fractieleider van Groen. "Sommigen komen twee keer per maand in het parlement. Dat kan toch niet? Maar niet iedereen ziet dat in. Spijtig, want Brussel geeft deze keer het voorbeeld van goed bestuur."

De dwarsliggers, PS en Open Vld, zijn niet overtuigd. Ze werpen dezelfde bezwaren op. Ten eerste: het voorstel is onvolledig. "Het is een juridisch gedrocht", zegt Brussels parlementslid René Coppens (Open Vld). "Wij willen eerst advies vragen aan de Raad van State. Zomaar iets indienen heeft geen zin."

Ten tweede: cumuleren is zo slecht niet. "Een parlementslid met ervaring in een gemeente is meestal veel bekwamer", vindt Coppens. "Door de cumuls bijna te verbieden, krijg je parlementsleden die wereldvreemd zijn. Ze kennen alleen de wandelgangen, niet de dorpstraat."

Ook buiten de regering doet het voorstel de temperatuur stijgen. FDF is razend over een uitzondering voor de Vlamingen. Omdat er niet veel Vlaamse mandatarissen zijn in de Brusselse gemeenten, krijgen ze een vrijstelling. De regeling moet het Nederlands-talige beleid in de hoofdstad beschermen. En misschien nog belangrijker: gemeenten met een Vlaamse schepen krijgen daar extra geld voor.