Direct naar artikelinhoud

Concentratie fijnstof boven Gent hoger dan in Londen en Parijs

Volgens een kaart van de Amerikaanse universiteit Yale is de luchtkwaliteit boven Gent abominabel. De concentratie fijnstof zou zelfs hoger liggen dan in Londen of Parijs. De Vlaamse Milieumaatschappij en Stad Gent relativeren.

Een team van milieuonderzoekers van de prominente Amerikaanse universiteit Yale hebben een kaart uitgebracht die de luchtverontreiniging in de hele wereld in kaart brengt, tot op stadsniveau. De kaart toont de gemiddelde concentraties PM2,5 in de lucht, in de periode van 2001 tot 2010. PM2,5 staat voor de grootte van het stofdeeltje. Eén stofdeeltje is dan 2,5 micrometer groot, oftewel 2,5 duizendste van een meter. Normaal wordt de waarde PM10 gebruikt om fijnstof te meten. Het stofdeeltje is dan 10 micrometer groot. De PM2,5-stofdeeltjes zijn dus vier keer kleiner en dus ook schadelijker, aangezien ze de longen dieper kunnen binnendringen.

Op landniveau zien we dat België net als de rest van West-Europa niet goed scoort, al doen landen als China en India het nog veel slechter. Op stedelijk niveau stelt de kaart ons veel minder gerust: in Gent zou er 21 microgram PM2,5 per kubieke meter gemeten zijn. In Brugge ligt het gemiddelde op 19 microgram, Brussel doet het beter met 18 en Antwerpen klokt af op 20 microgram per kubieke meter. Zelfs Londen (16), Parijs (17) en Berlijn (20) doen beter dan Gent.

Luchtkwaliteitsplan

Christophe Rogolle van het kabinet van milieuschepen Tine Heyse (Groen) relativeert de cijfers. "Die kaart is gebaseerd op satellietdata. Wij hebben ook meetstations hier op de grond, die een accurater beeld geven", zegt hij. "In 2014 werd in het Baudelopark een gemiddelde van 16 microgram per kubieke meter gemeten, in Evergem 15", zegt de kabinetsmedewerker. "Maar een verklaring waarom Gent het volgens deze kaart slechter doet dan Londen of Parijs, heb ik niet meteen. Ook daar is er veel verkeer en industrie."

Ook de Vlaamse Milieumaatschappij relativeert de cijfers. "Als we kijken naar de cijfers van het Europees Milieuagentschap, is het zeker niet zo dat de luchtkwaliteit in Parijs beter is dan in Gent", zegt Veerle Van Woensel. "In de grootsteden liggen de waarden doorgaans tussen de 17 en 20 microgram per kubieke meter, zo'n groot verschil is dat niet."

Toch haalt Gent de Europese normen. "De luchtkwaliteit is de laatste jaren wel al sterk verbeterd. Van een jaargemiddelde van 27 microgram per kubieke meter in 2004 gingen we vorig jaar naar 15 microgram. De Europese norm ligt bovendien op 25, dus die halen we. Maar het is niet omdat we de norm halen, dat we op onze lauweren rusten. We proberen continu aan dit probleem te werken", zegt Rogolle nog.

"De norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vooropstelt, ligt een pak lager - op 10 microgram - en voor de gezondheid van onze bevolking vinden we het belangrijk hier iets aan te doen. Momenteel zijn werkgroepen bezig met een luchtkwaliteitsplan voor de agglomeratie Gent. Dat plan wordt in 2016 gepubliceerd", klinkt het.